平時會食唔同類型既中菜,冒菜就真係第一次試😂 其實有啲似打邊爐🍲,只不過唔係一路食一路滾滾下,而係逐碗煮好比你~ 呢道既湯膽係以豬骨🍖、鮮雞🐥、赤肉、白胡椒⚪️等香料熬6個鐘而成,跟住再隨著湯底口味既不同再煮,感覺惹味鮮甜有層次😜 今次試左紅磡既總店,擴充完有30個位,有中式既雕空木門,亦有寫左字既竹篩,連碗上面都有青花圖案,感覺幾有風味,野食都唔錯👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)吉祥套餐 (6款食材) - $54 (好味指數:😍😍😍😍)貴州臭豆豉辣湯 🌶️🥣食得麻辣燙就想試下辣湯底🌶️🥣,但小編又唔係好食得辣🌶️,店員話呢個已經係咁多個辣湯🌶️🥣裡面相對唔辣🌶️既,所以就試下😜 臭豆豉係貴州既特產,大豆經過發酵之後會有一股獨特既氣味,用嚟煮湯底就更加有風味,配埋川菜🌶️香料就更加特別~鮮茄濃湯 🍅🥣個番茄湯🍅🥣比前一般既番茄湯🍅🥣濃稠同埋香濃,酸酸甜甜咁,又幾芳香既番茄味🍅,配埋本身真材實料熬成既湯膽就更加惹味開胃,唔會好油膩,又可以提鮮其他食材既味道~潮汕手搥牛肉丸 🐮🟤 所謂既手搥就係用鐵棍敲打牛肉🐮,將纖維分解,因為過程入面沒有機械摩擦同無產生熱力,所以保留到最佳既風味🤩 食落鮮甜,彈牙爆汁

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

吉祥套餐 (6款食材) - $54 (好味指數:😍😍😍😍)

貴州臭豆豉辣湯 🌶️🥣

鮮茄濃湯 🍅🥣

潮汕手搥牛肉丸 🐮🟤
所謂既手搥就係用鐵棍敲打牛肉🐮,將纖維分解,因為過程入面沒有機械摩擦同無產生熱力,所以保留到最佳既風味🤩 食落鮮甜,彈牙爆汁,牛味香濃,真係幾唔錯~

潮汕蒜香墨魚丸 🧄🦑⚪️
佢地用左新鮮既原隻墨魚🦑打成漿再整成墨魚丸🦑⚪️ 味道鮮甜,又有啲墨魚粒粒,彈牙爽口,另外仲有惹味既蒜蓉🧄,感覺更加香口😜

貴州丁家脆哨 🔥🐷
佢地用左肥肉比較多既豬肉🐷,跟住切成肉丁,再放入去豬油🐷炸🔥,同時加埋醬油提香同埋甜酒釀上色,炸到啡色就搞掂~ 因為炸既時候去緊啲油,肉又吸收左油香,所以味道豐腴又酥脆,令整體香口啲~

蟹籽蟹粉丸 🟠🦀
蟹粉丸🟠係由墨魚同魷魚肉🦑製成既,裡面再包左鮮黃色既蟹籽🟡,入口味道鮮味香甜,蟹籽🟡脆卜卜,鮮味濃郁又juicy,幾好食😋

胡椒豬肚 🐷
特登切到細細粒咁方便入口同唔會韌,質感爽口彈牙,而且因為煮既時候落左胡椒⚫️,微微既辣味可以癖腥同提鮮,有幾香既肉味🐷

美國肥牛 🇺🇸🐮
今年既美國肥牛🇺🇸🐮唔會好似坊間嗰啲咁肥,肥瘦適中,口感柔嫩軟滑,有幾肥美既油香,牛味🐮幾香濃,同時索埋湯底🥣既精華就更加香口同好食😋

五花腩排 🐷
豬腩排係喺中後段既幾條排骨🍖,位於腹脇部,係五花肉🐷之間既骨頭🦴,因爲痴住五花肉🐷,所以油花豐富,肉味濃郁,口感軟嫩juicy但不失咬口,同時索埋湯底🥣既精華就更加香口同好食😋

冰豆腐 🧊
冰豆腐🧊又叫做蜂巢🐝豆腐,原理係將啲豆腐雪到變冰🧊,跟住再解凍,當冰🧊融左之後會連埋豆腐裡面既水分留出黎,豆腐就會有唔同大細既氣孔,豆味香濃啲之餘,亦可以索多好多湯汁同精華幾正🤤

白蘿蔔片⚪️🥕
白蘿蔔片⚪️🥕切既大細啱啱好,質感爽口,味道清甜多汁,亦都幾索味~

土豆粉 🥔🍜
個土豆粉係半透明既,軟糯再帶啲煙韌,難得既係幾掛湯🥣同索味

洛神花山楂蘋果 🌺🔴🍎 - $12 (好味指數:😍😍😍😍)
洛神花🌺可以抗氧化同幫助消化,而山楂有豐富既維他命C,又可以降血脂,加上兩樣料都酸酸甜甜咁,連埋芳香既蘋果🍎,就更加清新又可以解油膩,加上食完辣野🌶️之後配杯凍冰冰🧊既野飲真係正~

酸梅青檸烏龍茶 🍋‍🟩☕️ - $12 (好味指數:😍😍😍😍)
酸梅同青檸🍋‍🟩呢個配搭幾特別,酸梅味道混合左甜酸鹹,配埋清新既青檸🍋‍🟩同甘香既烏龍茶☕️,感覺酸爽,加上凍冰冰🧊咁就更加消暑解渴,又可以清熱解毒😜

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍