餐廳: 小越廚
資訊:

荃灣出左名多野食就係香港人都知, 一個由行人天橋連接既地域, 絕對係為食人士最佳既搵食路線。😊😊啦啦啦! 今日我就黎到位於享和街既一間小小越南食店試試越式風味🇻🇳附近係荃灣廣場, 又位處荃灣西同荃灣地鐵站交界, 🌟🤭無論係由邊一面過黎既為食友都禁方便就腳。 去到已經要等位, 排左10分鐘左右終於有得食! 😋同朋友睇睇個manual先!? 咿, 價錢實惠貼地, 岩哂我。馬上order個2人set ($178)😍😍😍馬來椰香咖哩配香茅豬扒湯檬粉🐷🥘🍜- 呢個湯檬粉既湯底由黃咖哩配搭野味既椰汁組成, 我慣左食湯粉之前都飲啖湯先, 入口先係黃咖哩味 跟住你會感覺到濃濃既椰汁味🧉,對得住個名渦!🤩香茅豬扒炸上黎完全吾會油冧冧🐷, 放落去連檬粉一齊浸住食都吾會影響到湯既咖哩椰香味。招牌火車頭湯河粉 🐮🍜✨- 成日話食越南野火車頭係招牌菜, 我個人比較鍾意食河粉,貪佢滑同易入口。❣️一上枱濃濃既🐮牛湯味直接傳入你的鼻👃🏻,呢個火車頭湯河粉絕地係食肉獸之選: 😈牛筋, 牛腩同牛丸既份量多得驚人。✨✨牛筋同牛腩炆得好鬆化咬落去不費牙力,牛丸彈牙大粒。至於河粉係幼河👍🏻,個人覺得食落去會冇禁飽🌟泰式香辣魚餅

2人套餐

馬來椰香咖哩配香茅豬扒湯檬粉🐷🥘🍜

招牌火車頭湯河粉 🐮🍜✨

泰式香辣魚餅🍢🤗
- 寫係辣,都岩我呢d吾食得太辣既人食, 魚餅中間有小小辣椒,層次都幾分明,一定要點小小泰式辣醬, 增加風味❣️
泰式炸蝦餅

蒜香魚露雞翼😍🍗
- 個人好怕雞翼落大多粉去炸,炸到不似雞翼形。小越廚既呢款小食就完全冇呢個情況發生,同上面提過既香茅豬扒一樣,吾會太多油,炸得乾身,香口,可以食到適量魚露味, 同時保留應有既雞味。
蒜香魚露雞翼

泰式炸蝦餅🍤🌈
- 上碟炸得金黃,廚師切成細細塊方便擺入口,睇賣相已經吸引到我,入面蝦滑內層蝦滑吾會因為過量既粟粉影響到佢既蝦味, 個人覺得吾使點泰式辣醬都好好味。
青檸梳打
2022-10-30