2016-07-29 4315 瀏覽
今日特意17:30去食晚餐,早D到可以影下餐廳晚環境!豚道樂感覺係好現代既拉麵餐廳!不論係餐廳環境,連食物都好走在時代尖端!老闆非常照顧每一位客人,每張高桌都有免費充電服務!依餐廳都有好多日本既飾品!最特別係有個貨櫃係到!而侍應生非常有禮,每一位客人都有解釋餐牌上既分別!餐牌上第一行係特上拉麵,同第二行既普通拉麵既分別係兩款肉都有(豬腩肉、豬肩肉)同埋多左兩片紫菜同溏心蛋半隻!今次叫咗得上日本芥末拉麵,侍應生話因為之前有客人投訴芥末拉麵唔夠芥末味,所以宜家嘅芥末拉麵加重份量!依家湯底並不是因為色素同味精做到綠色, 而因為廚師利用新鮮嘅芥末磨成粉,之後再加入豬骨湯底,沖成芥末拉麵嘅湯底!大家見到嘅拉麵變咗綠色,並不是本身嘅拉麵係綠色,都係因為個湯底!所以大家記住食之前一定要嚕嚕個麵底,如果唔係食到底就非常重芥末味!小小貼士如果覺得攻鼻千祈唔好飲有氣嘅飲品,如果唔係芥末味上晒腦!好辛苦!特上黑蒜油拉麵,黑蒜味就好重啦!不過油就好似多左啲!麵底我就揀咗曲麵,可能湯底有啲油,令到佢麵好有彈性!達生拉麵會有晒兩款肉(豬腩肉、豬肩肉)可能有豬腩肉做主角,平時食開既豬肩肉就失色了不少!食晒成碗麵同飲
特上黑蒜油拉麵
特上黑蒜油拉麵,黑蒜味就好重啦!不過油就好似多左啲!麵底我就揀咗曲麵,可能湯底有啲油,令到佢麵好有彈性!達生拉麵會有晒兩款肉(豬腩肉、豬肩肉)可能有豬腩肉做主角,平時食開既豬肩肉就失色了不少!食晒成碗麵同飲晒啲湯係對廚師嘅尊重!不過芥末湯底真係冇可能!
灸燒芝士豚肉,豚肉上面放了芝士同七味粉!係勁多芝士連豚肉都見唔到!豚肉下面放左片紫菜,我諗廚師係想一齊食嘅時候會感覺冇咁肥!但係因為係完塊嘅紫菜好難分開黎食!
灸燒芝士豚肉
韓式蒜蜜味叉燒
韓式蒜蜜味叉燒,可以選擇腩肉或肩肉!我就選擇了腩肉!就好似中式嘅五花腩咁一層層!我覺得蜜糖味重蒜味!不過幾好食!下次黎食都一定會再叫!
韓式蒜蜜味叉燒
靜岡抹茶可樂,信州蘋果梳打
靜岡抹茶可樂,信州蘋果梳打!
靜岡抹茶可樂
2016-07-28