2024-04-14 347 瀏覽
米気@黃埔百寶坊開業以來人氣一直高企既日式家庭料理店,每次經過我都見到佢成日有人排隊。主打嘅係俗稱「一汁多食」包括米飯、主食、冷菜同埋溫菜嘅日式料理,米飯同埋蛋都係來自日本。今日就搵咗個朋友去試一試。菜式嘅選擇多達五十個,令人眼花撩亂,而且每份嘅份量都唔細,我哋兩個人都食得好飽。🍱Set 1 (一汁三菜+甜品)🍚醬油蛋飯首先一定要試吓佢哋招牌嘅醬油蛋飯。餐廳用上咗日本既越光米,飽滿有彈性。加埋濃厚香味濃郁既蘭王蛋黃,再以日本醬油調味,蛋味鹹香相互融合,撈飯一流!🐙八爪魚沙律八爪魚沙律色彩鮮艷,入面嘅八爪魚爽口彈牙得黎又唔算太韌,沙律菜整體好清爽,青瓜同車厘茄配上微酸既沙律汁非常開胃。🍗南蠻炸雞炸雞幾好味而且肉質唔會太乾,算係正常發揮,炸得夠香脆,配埋塔塔醬食一流。🍢關東煮一道非常有日式風味嘅菜式,算係不過不失,蘿蔔無乜渣,夠曬清甜同埋入味。🍦米氣雪糕呢度嘅特色菜式之一,雪糕幾順滑,上面仲有d米通脆脆,口感特別,值得試一試。🍱Set 2 (一汁兩菜+甜品)🐮蒜蔥燒牛肩肉卷牛肩肉肉質好冧又多汁,燒得啱啱好。配搭上蔥蒜有着豐富嘅香氣同口感,同時平衡左油脂味。配搭埋個肉汁,簡直非常滋味。🐟奶油
米気@黃埔百寶坊

🍦米氣雪糕

🍱Set 2 (一汁兩菜+甜品
🐮蒜蔥燒牛肩肉卷
🐟奶油菠菜鮭魚
佢嘅醬汁都唔算好濃,奶油味都唔會太重,唔使驚食得太Heavy。
🍊蜜柑白玉
呢個甜品就比較普通,冇咩特別之處。蜜柑幾鮮甜,配搭埋小丸子同白玉,味道不過不失。

醬油蛋飯+八爪魚沙律+南蠻炸雞+關東煮+可樂燒酎
醬油蛋飯+奶油菠菜鮭魚+蒜蔥燒牛肩肉卷+乳酸燒酎