2019-10-16 175 瀏覽
Oldish # 上環呢間餐廳以英式復古格調為主題,賣嘅有英式典型早餐 all day breakfast, egg Benedict,仲有各式各樣嘅肉食, pasta, risotto,雖然位置有少少偏遠,但係無論係食物、環境定係服務態度都好好。Peri Peri Grilled Spring Chicken (half) $178嗌之前有少少擔心燒春雞啲肉質會比較乾,點知原來半隻燒春雞係成隻大脾,所以肉質非常之嫩,再配埋peri peri嘅醬汁,少少甜甜辣辣咁樣,的確唔錯。佢嘅醬料如果唔夠嘅話仲可以再添加。有趣嘅係佢嘅伴菜都幾特別,居然有腌制咗嘅蜜瓜同埋青瓜,味道清新。Crab Meat Gem Salad $148其實自己本身唔太鍾意非常爽脆嘅菜,本身expect沙律應該用沙律菜,第一眼見到一嚿嚿生菜的確有啲驚,點知出乎意料地我居然可以食得晒成碟沙律!啲生菜非常新鮮,絕對唔會有草青苦味。蟹肉方面分量多就不在話下,連調味都做得好好,用咗sesame mayo,同埋一啲橄欖油,我反而嫌佢啲醬料仲多過菜添,令到成個沙律鹹咗少少。Oldish Tiramisu $68呢個都可以算係佢哋嘅
Oldish # 上環

Crab Meat Gem Salad $148

Oldish Tiramisu $68
呢個都可以算係佢哋嘅signature,好特別嘅外型,其實係將平時嘅Tiramusu變成一個冬甩形狀,店員仲會即場幫你加啲咖啡,味道有少少似affogato,因為佢個tiramisu質地有少少似雪糕,同平時食開用mascarpone 整嘅TIramus有少少唔同,中間再夾住浸左咖啡酒嘅手指餅,味道偏苦,如果平時冇飲開咖啡嘅建議叫店員加少啲咖啡。

食到一半侍應仲會過嚟問吓啲食物o唔OK,即刻令我諗翻起之前係英國exchange嘅生活,嗰度嘅侍應好friendly,真係會行過嚟問你食物嘅質素點樣。

味道:4.2/5
性價比:3.7/5