2024-04-28 32 瀏覽
講到古早台灣美食,其中一間係有幾間分店既「老厝邊」,平時幫襯開銅鑼灣分店,今日係荃灣廣場睇戲,原來對面已經有一間😌手拍涼拌小黃瓜(小辣)青瓜爽口清新,醬料調配得恰到好處,醋既調配酸度適中,而且好香蒜蓉味,帶微辣,好醒胃招牌牛三寶麵(配蔥油乾拌)牛三寶即係牛肉、牛腱同牛筋。食落牛肉同蘿蔔都有濃郁既湯汁,燜得肉質鬆化,口感軟嫩,唔係湯渣feel。我一反傳統配蔥油乾拌麵,口感Q彈有嚼勁,拌左惹味既香蔥油,比原本配湯麵既更加吸引滷肉乾拌麵麵條比配蔥油乾拌麵麵質較柔軟,但粗d彈牙d,外貌似港式油麵。滷肉肥瘦均稱,入口即化,肉香濃郁。醬汁濃郁,麵條掛汁,完美融合台式起司肉鬆蛋餅香酥既蛋餅帶d煙韌,配上滿滿拉絲芝士同香甜肉鬆,加埋酥軟與鹹香,簡單美味,係出色既小食選擇

手拍涼拌小黃瓜(小辣)

招牌牛三寶麵(配蔥油乾拌)

滷肉乾拌麵

台式起司肉鬆蛋餅