2017-05-29 157 瀏覽
今日係星期六,又係時候周圍覓食!嚟到荃灣區,見到有一間幾多人讚嘅鋪頭,諗住喺度試一試!今次選擇嘅係日式嘅拉麵小店,大家睇睇個餐牌先!拉麵方面,佢有唔同嘅湯底,另外又有幾款小食,怕唔夠飽嘅,可以叫埋小食就啱啱好。唔同嘅拉麵,都可以自己選擇曲面直面、面嘅硬度、湯底辣度同埋走唔走䓤。係嘢食嚟到之前,我哋周圍望吓,見到裏面嘅裝修都好有特色!抬頭望望,上面有舊式風扇形狀嘅燈,同埋一啲倒吊住嘅劍球,都幾有趣!旁邊嘅係開放式嘅廚房,上面亦都有兩塊日式嘅傳統怪獸圖案嘅布。窗邊嘅吧枱,每個位置都有充電線,嚟食拉麵可以順便充充電!返返去食物方面,先來介紹一下小食。韓式蒜蜜味叉燒($25)味道幾好,蒜嘅香味加上甜甜嘅蜜糖味,幾開胃。而肉既質感都唔錯,中間嘅油脂分布得幾均勻,有少少油甘日式餃子( $30 )煎得幾香,每隻都大大隻,肉汁都幾夠灸燒芝士豚肉( $18 )芝士控一定唔可以錯過,豚肉上面鋪滿厚厚嘅芝士,上面亦都加左香草同埋辣粉作調味,感覺唔會太漏。特上黑蒜油拉麵($93 )呢款拉麵有好香濃嘅黑蒜味,上面亦加左蒜粒,都幾香口!特上海老湯拉麵($98)呢個海老湯係周末限定,逢星期六日黎到先至有得食,一嚟就

今次選擇嘅係日式嘅拉麵小店,大家睇睇個餐牌先!

係嘢食嚟到之前,我哋周圍望吓,見到裏面嘅裝修都好有特色!

窗邊嘅吧枱,每個位置都有充電線,嚟食拉麵可以順便充充電!

返返去食物方面,先來介紹一下小食。

韓式蒜蜜味叉燒($25)
韓式蒜蜜味叉燒

日式餃子( $30 )
日式餃子

煎得幾香,每隻都大大隻,肉汁都幾夠

灸燒芝士豚肉( $18 )
灸燒芝士豚肉

特上黑蒜油拉麵($93 )
特上黑蒜油拉麵

呢款拉麵有好香濃嘅黑蒜味,上面亦加左蒜粒,都幾香口!

特上海老湯拉麵($98)
特上海老湯拉麵

呢個海老湯係周末限定,逢星期六日黎到先至有得食,一嚟就已經聞到好香嘅蝦味,係我哋重點推介!

每款拉麵都有豬肩肉、豬腩肉、糖心蛋半隻同埋紫菜跟嘅。豬肉嘅肉質鮮嫩,糖心蛋亦都甜甜嘅,好好味!而直面同埋曲面嘅分別,就係曲面比較有咬口,煙煙韌韌的;直面就有啲似上海麵,比較林身少少,可因應你哋嘅喜好去選擇。

海老湯嘅材料十分足,食到底嘅時候,仲有好多蝦粒,難怪個湯咁香!

我哋兩個人亦都叫咗兩款特色小小嘅飲品。
靜岡抹茶可樂+山梨桃梳打

左邊係抹茶可樂,呢度配搭幾得意,感覺有少少似以前飲過嘅雲呢拿可樂。
右邊嘅係山梨桃梳打,好Fresh,桃嘅味道出啲,幾清甜幾開胃!

總結來講,呢間小店都做得幾唔錯,裝修有特色,拍拖可以來呢度,因為都幾有格調。而且食物嘅質素亦都唔錯,所以都推薦大家來試吓!
2017-05-27
韓式蒜蜜味叉燒