餐廳: 小越廚
資訊:

2021-12-04 41 瀏覽
某日放工同朋友去荃灣西行吓搵到呢間越南餐廳,細細間感覺幾簡約😌見到有個二人餐超級抵食,只係$168 包兩碗粉麵兩個小食兩杯飲品🥤火車頭湯河(生牛肉、牛腩、牛筋丸)湯底以大量越式香料及新鮮骨湯熬製而成🤩湯底好濃郁,一啖河粉一啖湯非常好食,另外配料分量十足,牛腩牛肉都唔會柴,牛筋丸好彈口😋番茄蟹膏湯河(扎肉、蟹膏、豆卜)呢款幾特別之前未食過😙蟹膏番茄湯底有少少杰身好似加咗奶咁,入口有蟹嘅鮮味同番茄味,配料都唔錯,蟹膏蟹肉餅幾好味😋泰式炸蝦餅及越式炸春捲小食每款有四件,炸得香脆而唔會油膩,配甜酸醬非常開胃🤤泰式奶茶及牛油果奶昔加$20兩杯都好大杯👏🏻👏🏻傳統泰式奶茶甜甜地有啲香料味,牛油果奶昔入口好滑,淡淡牛油果味唔算太濃整體來講呢度嘅湯底做得好出色,平時單叫一碗只係$4x,非常抵食👍🏻

火車頭湯河(生牛肉、牛腩、牛筋丸)
湯底以大量越式香料及新鮮骨湯熬製而成🤩
火車頭湯河

番茄蟹膏湯河(扎肉、蟹膏、豆卜)
蕃茄蟹膏湯河

泰式炸蝦餅及越式炸春捲
小食每款有四件,炸得香脆而唔會油膩,配甜酸醬非常開胃🤤

泰式奶茶及牛油果奶昔加$20

2021-12-01