2011-03-12 132 瀏覽
法國餐廰製作甜品時, 往往都唔鐘意人催D起菜, 因為法國人認為這是一種藝術。在在一個悠嫻的下午,快船廊的工作人員卻急促地為我們製造另一種視覺同味覺共融的一種藝術, 以Graph and Tea為主題的Tea Buffet。一上到一樓, 整個場面已成為一個藝術家的天堂, 不只牆上所掛上的是以今次Buffet為主題的畫, 中場取食物位置更以一個塗鴉為主景的朱古力牆, 包圍住的更是水管設施; 不少客人和職員在開餐前都已揸機影相。以大部份糕點都有一張畫在上以突顯今次主題。首先, 用餐前先要有杯靚茶起步, 我和朋友分別叫了士多啤梨花茶和龍井, 兩隻茶味道都很較清而芳香。在稍後配上西式甜點更有中西合壁的口味。雖然有人認為這種感覺很不夾,但事實上在種茶可有消滯作用,令人更開胃。到取餐了, 甜品排得十分整齊,有規律。當中以海鹽朱古力撻, Chocolate Graffiti算係精心傑作。而Strawberry dipped in Chocolate表面看落好似好假, 但原來純朱古力內包了一粒草苺, 唔食落去都唔能夠令佢現出真身。第一輪便攞咗Sea Salt Chocolate Tart、兩粒Graff

到取餐了, 甜品排得十分整齊,有規律。當中以海鹽朱古力撻, Chocolate Graffiti算係精心傑作。而Strawberry dipped in Chocolate表面看落好似好假, 但原來純朱古力內包了一粒草苺, 唔食落去都唔能夠令佢現出真身。第一輪便攞咗Sea Salt Chocolate Tart、兩粒Graffiti, 及Macadamia Nut Tart。
Sea Salt Chocolate Tart
Chocolate Nails, Chocolate Graffiti
Double Milk Chocolate Mousse Cake
Sea Salt Chocolate Tart經過精心炮製, 幼滑的特濃Valrhona朱古力加鬆脆的撻底, 創新之餘更強於比利時雜感餅的享受; 而濃度更是最佳72%。可感受其朱古力的最佳特性的口味。Graffiti的味道應該是Cherry同Apricot,其中Cherry的部份果汁仍在朱古力內流動,享受朱古力之餘更有鮮果陪襯, 零舍不同。而Macadamia Nut Tart我最初仲以為係Apple Tat, 而整個撻陷都用了粹Macadamia Nut做,香脆之餘沒偷工減料。
Strawberry Marshmallow
Mixed Berries Trifle
Mango Mousse Cake
水果類甜品, Mango Mousse Cake, Mango Pudding with Raspberry Coulis用新鮮芒果製, 帯中芒果的甜味, 而Pudding 加上 Raspberry Coulis更能帶出兩者甜酸間的最佳味覺。輪到評論Strawberry Marshmallow同Mixed Berries Trifle, 我個人就比較鐘意Mixed Berries Trifle,佢有染上紅苺的White Chocolate舗上面, 再加上Berries醬同Mousse ,幼滑而帶甜的果味便慢慢溶於口中。而Strawberry Marshmallow則帶有真正的果肉同少量Cream, 面上舖上棉花糖, 酸中帶甜之餘還食出每種食物都精絰的口感。
鹼點
Scone
而食到中段時則有兩件Scones同一碟鹼點, 三文魚三文治多料, 不過就憑用眼看下去就像不覺得存在於三文治內。雖然擺了一段時間, 但依然鬆脆。至於兩件Scone, 鬆脆之餘配上士多啤梨玫瑰花果醬便把濃厚的果醬味帶出。但如果係芝士味Scone的話,這可能不必要, 因可能令兩者互相影響, 未必能完全感受兩者味道。

最後當然要說出良好的服務, 待應對食物解釋清楚, 就連梳化上都有咕臣提供, 故明思意就希望唔好食完就走, 慢慢地享受食物的精華同感受大堂環境。

2011-03-06
生日
Sea Salt Chocolate Tart
Strawberry Marshmallow
Mixed Berries Trifle
Mango Mousse Cake