2020-09-28 287 瀏覽
今日同朋友行花墟,見到有間店面裝潢嘅別緻嘅潮洲餐廳,menu都幾唔錯,決定一試。疫情之下,都有人等位,似乎有返咁上下名氣。我地上左二樓,餐廳內嘅裝修都如外面一樣,好典雅,播緊嘅bgm冇聽錯係我平時係屋企做野都會播住嘅「陳情令」...好有feel...先點左份「生醃瀨尿蝦」,酸酸地,微辣,好開胃。第一次食瀨尿蝦"sashimi"感覺新鮮,亦都好impressive有膏,佢揀嘅quality都不錯。然後當然唔少得潮式鹵水,「鵝三寶」鵝肝creamy, 平時食開西式,自己都幾好..而中式嘅做法感覺新穎入口融化..鵝腸,爽脆,帶點肥膏,油脂分佈平均,好香,三寶中我最喜歡。鵝肉正常發揮。墊底嘅鹵水豆腐,索晒精華最開心其實係店員好細心問我地要唔要粥或飯,我點左份潮洲粥配鹵水..好comforting..我地另點左份手工菜,「玉枕白菜」賣相已經話你知,背後嘅師傳功力十足..夾上手,感覺到好實淨..咬落口,一啲都冇散到..太利害,裡面嘅涵食得出係豬肉香菇,之後上網做過下research仲包括蝦膠、大地魚,難怪彈牙又香..真係好精緻嘅一道菜式。最後一道「梅汁炆豬手」,望見就知炆得夠晒焾..食落豬手已經去

生醃瀨尿蝦

有膏,佢揀嘅quality都不錯。

鵝三寶

然後當然唔少得潮式鹵水,「鵝三寶」

鵝肝

入口融化..

鵝腸

鵝腸,爽脆,帶點肥膏,油脂分佈平均,好香,三寶中我最喜歡。

鵝肉正常發揮。

墊底嘅鹵水豆腐,索晒精華

玉枕白菜

我地另點左份手工菜,「玉枕白菜」

梅汁炆豬手

最後一道「梅汁炆豬手」,望見就知炆得夠晒焾..食落豬手已經去左骨
食得好盡興..梅汁嘅酸甜中和左本身嘅膩,繼續配以白粥..soothing..

老藥桔

由頭帶到落尾,不得不提嘅「潮州可樂」哈哈,朋友比左咁嘅名佢,而我都萬分同意..因為佢真係有bubble係咁卜卜卜hahaaa, 其實佢係「老藥桔」..本身見到個名怕怕,但朋友鼓勵我試覺得會喜歡,turns out..hahaa真係幾鍾意
係熱可樂~好飲嘅herbal tea
可以繼續我嘅養生series