餐廳: 小越廚
資訊:

今日放假日又就黎聖誕節,去開荃灣就同媽媽去搵間小店食😚問左媽媽原來佢未食過越南菜,於是搵左陣資料就決定帶媽媽食呢間位於荃灣既小越廚。.雖然地點唔算方便,地鐵站再行12、13分鐘,但食完今餐就知冇白行一趟!入到鋪頭見到鋪面唔算大 ,應該坐大約20人,但見到老闆都俾好多心機,會有好多越南特色既擺設裝潢🇻🇳.等左一陣店員招呼我地埋位,比左menu我地,仲推介我地食2人餐($188)。2人餐有兩份主食(飯/麵)、小食拼盤(可揀3樣小食)、仲有兩杯野飲,價錢的確好抵。🤩.主食我叫左招牌火車頭湯檬粉,入面有生牛肉、牛筋同牛筋丸。食湯麵我都慣左先飲啖湯,因為湯先係湯麵既靈魂。湯底係牛骨湯,味道好濃郁但唔會覺得好濁,而且有肉既甜味,飲左幾啖已經感受到老闆既心機。🥰配料都好有誠意,份量夠多;生牛肉有四五大塊,肥瘦適中;牛筋丸夠爽彈,牛味都好足夠;不得不讚係牛筋,夠大同厚但一咬就斷,就知道煮得夠腍,做到入口即溶!👍🏻.因為媽媽唔食牛肉,所以叫左蕃茄蟹膏湯檬粉。入而有扎肉、豆卜、蟹膏,同樣份量好多。不得不說佢個湯世界級好飲,夠杰身就知落足料煲;蟹膏極有蟹既鮮甜味,配埋蕃茄酸酸甜甜,連食量細既媽媽都飲哂成碗湯
今日放假日又就黎聖誕節,去開荃灣就同媽媽去搵間小店食😚

主食我叫左招牌火車頭湯檬粉,入面有生牛肉、牛筋同牛筋丸。
招牌火車頭湯檬粉

因為媽媽唔食牛肉,所以叫左蕃茄蟹膏湯檬粉。
蕃茄蟹膏湯檬粉

入而有扎肉、豆卜、蟹膏,同樣份量好多。不得不說佢個湯世界級好飲,夠杰身就知落足料煲;蟹膏極有蟹既鮮甜味,配埋蕃茄酸酸甜甜,連食量細既媽媽都飲哂成碗湯(我都偷飲左好幾啖🤭)。
小食拼盤我地揀左蝦餅、魚餅、香茅雞翼。
本身係叫扎肉,店員都好細心同我地講檬粉已經有扎肉,可以試下其他小食,呢點要加分。😆
小食拼盤

魚餅正常,配埋泰式辣醬夠惹味;雞翼香茅味夠重,雞皮煎到好脆身;蝦餅又係世一,食得出用鮮蝦打成蝦膠再煎,又係誠意之作~🤤
另外我地再加一份小食:炭燒豬肉串($36 4串),燒得好香,好似食緊台灣豬肉腸,外皮脆豬肉juicy。😋
炭燒豬肉串

飲品我就叫左杯泰式奶茶同牛油果奶昔(奶昔加$20)
奶茶奶味夠濃、茶底夠香。😚
牛油果奶昔出面好少見,牛油果夠香但飲落唔會滯。🌱
總括黎講,我同媽媽都好享受今個晚餐,老闆煮每樣野都好有誠意,而且價錢親民💵
我媽媽仲叫我下次一定要帶埋另一半黎食🤣
2022-12-18