2015-09-02 634 瀏覽
今天友人帶我去食西班牙私房菜, 心情非常興奮. 餐廳位於上環商厦內. 餐廳雖小, 但可眺望小小海景, 氣氛亦不錯.先來個Welcome dish, 蒜茸蕃茄多士蕃茄蓉加上㰖油, 非常清新鮮甜, 再加入蒜蓉, 海鹽及香草放在熱烘烘香脆多士上, 簡簡單單的一道前菜, 非常醒胃魚湯煮大蜆魚湯非常鮮甜濃郁, 有洋葱粒增加口感. 蜆肉頗大, 鮮味十足黑毛豬丸可嚐到粒粒黑毛豬的鹹香味, 自製醬料用了蕃茄醬, 碎蛋和蒜茸, 增加了層次感燒墨魚粒配青蕃茜醬墨魚粒粒容易入口, 彈牙泡沫的蕃茜蒜頭醬, 视覺上己取分. 口感似溶了的雪糕, 出奇地配合墨魚粒的鮮味蒜片蝦蒜片用欖油炸得好香好脆, 欖油亦浸入了蒜片的辛辣, 配伴碟的麵飽一流主角大蝦亦爽脆彈牙, 好正!燉蛋布甸布甸薄薄的一片, 蛋味香濃, 最特別是那士多啤梨醬酸酸甜甜, 開胃之餘可中和甜度不錯的一個地方, 可享受到一個悠閒的晚上…
先來個Welcome dish, 蒜茸蕃茄多士

魚湯煮大蜆
黑毛豬丸
燒墨魚粒配青蕃茜醬
墨魚粒粒容易入口, 彈牙
蒜片蝦
主角大蝦亦爽脆彈牙, 好正!
燉蛋布甸
不錯的一個地方, 可享受到一個悠閒的晚上…
蒜茸蕃茄多士
魚湯煮大蜆