2016-06-17 559 瀏覽
記得早前電影北京遇上西雅圖上映,身邊既朋友紛紛走去睇。故事講述,單身女子文佳佳帶著一個浪漫的夢和肚裡的孩子,隻身前往西雅圖。她對此地一無所知,只知道:情人老鐘給了她無上限的信用卡、電影《緣份的天空》、以及孩子的美國國籍......當你睇到呢度既時候,唔好意思,今日唔係講套戲開拍前傳或者外傳,亦唔係想講下套戲有出現過既餐廳,只係我想借題發揮......今晚適逢歐國杯西班牙對捷克,身處西班牙餐廳,又有得睇直播,正正就係西班牙遇上西班牙。呢個時間當然要叫杯酒睇下波先。Regular Sangria $68深紅色充滿住神秘感,但唔好比佢外表呃到。當酒遇上雜果,味道既浪漫又帶點激情。比賽開始,我個肚都同我講要開波,立即叫野食。Spanish Oyster $192平時食開既蠔都係偏向薄身,同今次見到呢隻好大對比。呢度食一隻,真係等於平時食三四隻薄身蠔。蠔又大隻又肥美,可以用啖啖肉嚟形容。Deep-Fried Crispy Taro Chip 香脆芋頭片 $78起初見到佢既時候,不禁會諗起陪我長大既明輝蝦片。的確外型有幾方相似,但口感同味道是兩馬子的事。香脆芋頭片更勝既地方係佢更加硬口,而且食落去

呢個時間當然要叫杯酒睇下波先。
Regular Sangria
Regular Sangria $68
比賽開始,我個肚都同我講要開波,立即叫野食。
Spanish Oyster $192
起初見到佢既時候,不禁會諗起陪我長大既明輝蝦片。的確外型有幾方相似,但口感同味道是兩馬子的事。香脆芋頭片更勝既地方係佢更加硬口,而且食落去無咩油炸既感覺。再加上三種唔同既醬,令香脆芋頭片食法更多元化。
Baked Spicy Field Snail w/Herb & Garlic Butter (6pcs) 蒜香辣椒蝸牛 $78
由於蝸牛已經離開殻,所以食既時候不廢吹灰之力,同時又見到餐廳既細心。蝸牛尚算大隻,入口味道香濃。記得唔好漏左伴碟既薯蓉,同樣出色。
Char-grilled Beef Burger W/Fries 碳燒牛肉漢堡配薯條 $118
漢堡既牛肉十分吸引,而且牛肉香未食已經傳到我個鼻度。漢堡既size好大,好似我呢d大口仔都無膽挑戰一啖咬晒成個包。一咬入口,厚厚既牛肉已經俘虜左我個心。牛肉夠腍,夠香,又夠多汁,實在好有驚喜。旁邊仲有薯條,粗薯我至愛,仲要炸得又香又脆,薯條沾埋紅色既醬食,會更有驚喜。
Seafood Paella (for Sharing) 西班牙紅花海鮮飯配墨魚汁 $268
以大窩盛載既煲仔飯,份糧十足。黑色既窩同黑色既墨魚汁飯天生一對,飯既軟硬度拿捏得幾好。蝦,魷魚,蜆,為黑色既墨魚汁飯添上色彩。
U.S. Beef Carpaccio w/Basil & Shavings of Parmesan 香草生牛肉薄切配巴馬臣芝士 $108
薄切既牛肉比厚切更易入口,巴馬臣芝士味度香濃,加上火箭菜,令到出嚟既味道清新得嚟又夾雜芝士濃香。

食到呢個時候,其實場波都仲係0比0。不過,飲胞食醉既我已經比睡魔急call。係呢個西班牙之夜,0比0當然唔收貨,我決定睇到入波先走!
2016-06-13
Regular Sangria