餐廳: 憶食尚臘味煲仔飯
資訊:

天氣轉涼係時候食番個煲仔飯。想食得舒服啲就揀左呢間裝修幾靚既餐廳。黎到發現個裝修好似一間高級西餐廳咁,完全唔會覺得係一間食中菜或者食煲仔飯嘅地方。呢度嘅枱布同埋牆上嘅佈置到十足一間西餐廳。我哋今日點左一份芥蘭、一份菠蘿咕嚕肉仲有一個煲仔飯。清炒芥蘭( $68 )份量都幾大,每人都食到六條,食完都幾飽肚啦已經。呢度嘅蠔油就冇平時食嘅咁深色或者咁鹹,幾特別。菠蘿咕嚕肉而家做緊特價(原價$68 , 宜家$48就食到啦)。味道調得唔錯,酸酸甜甜,肉都幾多,算係幾抵食嘅一道菜。川味臘味煲仔飯($88),黎到侍應就幫我啲攪埋啲飯。食到咁上下就幫我地起埋飯焦。時間控制得幾好,唔會真係燶到黑曬。臘味份量正常,因為係臘味,味道固然鹹少少,配飯食啱曬。
呢度嘅枱布同埋牆上嘅佈置到十足一間西餐廳。
我哋今日點左一份芥蘭、一份菠蘿咕嚕肉仲有一個煲仔飯。

清炒芥蘭

菠蘿咕嚕肉
味道調得唔錯,酸酸甜甜,肉都幾多,算係幾抵食嘅一道菜。

川味臘味煲仔飯($88),黎到侍應就幫我啲攪埋啲飯。
川味臘味煲仔飯
食到咁上下就幫我地起埋飯焦。
時間控制得幾好,唔會真係燶到黑曬。
臘味份量正常,因為係臘味,味道固然鹹少少,配飯食啱曬。
2019-12-04
清炒芥蘭