Green Orange

今次我臨急抱佛腳,在紀念日當天先搵到餐廳BOOK位。本來話今日FULL BOOKING,但係係我用誠意打動下,店家答應比枱我,但要8點前交枱,我馬上答應,因為6點鐘食到8點鐘已經好足夠了。多謝店家環境非常好,好寧靜,現場所見,四人枱坐二人,所以用餐環境好寬敞,值得一讚。燈光亦都岩岩好,每枱有一盞小爉燭,好有情調。進入正餐前佢會先送上兩個餐包比客人,有橄欖油同埋黑醋用黎點包,好香好好味。不過忘記了影相,因為實在太肚餓了焗蟹肉酥皮$118。一放上枱已經係香噴噴,蟹味勁濃,大大個勁飽滿。切開,外面個酥皮真係只係一層皮,入面包住滿滿既蟹肉。每一啖都滿滿蟹肉,而且入面加左啲洋蔥碎增強口感,超級好味。海鮮慕絲烤釀大虎蝦$248。第一時間聞到既係黑松露汁既味,好香好香。大蝦煎得相當香脆,但慕絲稍嫌失色,一來慕絲食落冇味,而且冇咩口感,感覺上只是掩蓋大蝦的不足-唔夠大隻。另外,大蝦的口感略嫌不夠彈牙,令整道菜食入口有小小唔夾,唯一要讚既係配菜真係好好食,有落到心機去做配菜。藏紅花蟹肉魚子忌廉意粉$188。睇落好似唔大碟的意粉,卻填飽左我倆的肚子。煎封了的帶子上面加了一匙咸咸香香的魚子,入口卜卜聲。我們

焗蟹肉酥皮
每一啖都滿滿蟹肉,而且入面加左啲洋蔥碎增強口感,超級好味。

海鮮慕斯烤釀大蝦
海鮮慕斯烤釀大蝦

藏紅花蟹肉魚子忌廉意粉
藏紅花蟹肉魚子忌廉意粉$188。睇落好似唔大碟的意粉,卻填飽左我倆的肚子。煎封了的帶子上面加了一匙咸咸香香的魚子,入口卜卜聲。我們將魚子與意粉混拌一起,魚子的咸香帶出了落左甜酒的意粉的甜味,中和左忌廉既膩滯,令我地想一食再食。另外,帶子的煎封技巧非常到家,應該是落左小小生粉去煎,令到帶子煎完既外皮比較硬身,食入口更加有種甜品。一粒帶子、一團蟹肉、一匙魚子,混埋意粉一齊,完全成為左我下次到來一定再叫既其中一道菜。

最後,感謝侍應生不斷加水同貼心既服務,下次一定再來!!!
2017-10-06
紀念日