2023-07-11 825 瀏覽
天氣熱辣辣,最適合就係清涼嘅東西。朋友話駱駝漆,有一間泰式餐廳叫Add Some Thai唔錯,就約咗我去食。呢間餐廳唔係最多人嗰幢,所以等lift就唔會等到熱辣辣。一見到門口已經有泰式風情!入咗去坐見到座位都好寬敞,而且裝修亦都好似置身係一個泰國嘅草屋一樣。見到隔籬枱好多都係2人餐,我哋都一於叫埋一份!Add Some Thai 二人餐選擇都好豐富,有前菜,小食,主菜去到飲品都可以有好多元化嘅選擇,仲可以加錢要埋甜品!前菜叫咗青木瓜沙律,除咗有青瓜絲之外,亦都有唔同嘅蔬菜,以及白灼蝦做配料,分量充足。蔬菜以及木瓜亦都非常鮮甜,配上少少酸辣嘅醬汁,每一啖都好refreshing。白灼蝦亦都爽口彈牙,餐廳好貼心咁樣剝埋學,所以一咬落去就已經係蝦肉。湯就叫咗椰子雞湯,味道鮮甜,表面非常清澈,見到入邊都有唔同嘅材料除咗雞之外仲有椰子,唔同嘅菇菌類等等,雞湯嘅味道亦都非常之香甜,雞肉十分之嫩滑,唔會話煲到老晒,亦帶有椰子嘅香味,生津解渴。佢哋以一個鐵煲咁樣嘅方式去上枱,所以去到食到中段嘅時候碗湯都仍然保持暖笠笠。小食拼盤可以揀唔同嘅串燒,我就揀咗手打蝦餅、牛柳串、沙嗲雞肉串、同豬肉串,一碟拼盤

小食拼盤可以揀唔同嘅串燒,我就揀咗手打蝦餅、牛柳串、沙嗲雞肉串、同豬肉串,一碟拼盤有唔同嘅串燒,非常之豐富。手打蝦餅香脆可口,外脆內軟,蝦味香濃,咬落去唔會話係好多粉嘅感覺,令到食唔停手。而串燒方面,燒完之後肉質依然多汁,唔會話燒到好乾柴,仲有淡淡炭燒香味,風味十足。佢入面仲有蝦片,好脆卜卜!

菠蘿海鮮炒飯用半個菠蘿承載住,分量充足,食後有飽腹感。米飯粒粒分明,仲有淡淡菠蘿嘅香味同甜味。菠蘿肉亦都大大粒,味道鮮甜,只有少少酸,非常開胃。飯入邊仲有青口,墨魚仔同埋白灼蝦等等,白灼蝦味道清甜,肉質亦都唔會太老,爽口彈牙。佢仲會有啲花生,有爽脆嘅口感。

蒜蓉椰菜苗份量都幾大碟,椰菜苗新鮮得黎,炒得非常之香,色香味美,口感爽脆,味道清甜。蒜蓉亦都非常之多,同時間入口仲有一陣淡香嘅蒜蓉香味。

甜品係芒果糯米飯,配椰子雪糕,芒果鮮甜多汁,而糯米飯亦都因為表面淋咗椰漿,亦都淡淡鮮甜椰香,食咗之後有飽腹感。雪糕非常清甜冰涼,同時唔會話太甜。最好食嘅食法就係芒果糯米飯再加埋雪糕一齊食!

飲品就揀咗大象梳打水,份量中規中矩,好夠氣同凍,飲一啖就透心涼,清暑解渴。我就叫咗桑格尼亞,入面有芒果,蔓越莓,橙,檸檬等等,酸酸甜甜,仲有蘋果粒,十分醒胃!

Add Some Thai喺枱上面嘅墊枱紙有寫到佢哋嘅下午茶,見到價格都幾相宜,見到佢有個泰式西多士好有興趣,喺觀塘返工嘅朋友都可以上去買返個3點3下午茶。
2023-07-06