2024-04-02 87 瀏覽
五斗米🍚係一間開業多年,仍然屹立不倒嘅台灣菜。店舖由台灣人主理,上網評價意見兩極💬。而我曾經外賣過一次都印象麻麻🫣,而今次咁啱經過,就去堂食試下有冇改善🤔🍑炸物拼盤🐔裡面有炸百頁豆腐,炸甜不辣,鹽酥雞,仲有椒鹽花枝丸。拼盤每樣食物大約都有三粒👍,份量都算充足 ,椒鹽味配炸得熱辣辣炸物係幾好食。但係店舖油益味非常嚴重🫣,抽氣系統唔係咁好,食完之後成身都有浸炸物味道。😶‍🌫️🍑玉米起司蛋餅🌽蛋餅皮食落去脆脆地,同蔥油餅味好相似,中間玉米🌽同芝士🧀份量比得好多,每一啖都可以食到配料,而芝士仲有少少半溶,幾好味🍑滷百頁豆腐食落去有淡淡滷水味,上面配咗醬油糕,但放得太多🫣所以味道就過咸,吾配醬單食百頁豆腐係幾好食👍。🍑滷雞腿肉燥飯🐔滷雞腿肉滷水味偏淡🫢,雞肉容易脱骨,但有啲柴🐔。而肉燥🐽同配菜滷水津白🥬都係淡而無味。另外,配菜滷水汁冇隔走, 所以食到下面飯就有好多滷水汁浸住😮‍💨🍑原汁牛肉麵(轉刀削麵)🐮湯底味道偏咸🍲,裡面有酸菜,同生菜做配搭🥬,而牛肉一般般,加錢轉咗做刀削麵,幾好食口感好彈牙,幾有驚喜😳
五斗米🍚

🍑炸物拼盤🐔