介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 Cafe 在北角 🇯🇵。intiMATE.Coffee。東發大廈B座地舖。All Day BreakfastTaiwanese Black Pepper Sausage。24m Jamón Ibérico Ham。Smoked Salmon。Parmesan Cheese。Scrambled Eggs。Avocado。Salad Leaves。Sourdough。HKD118ToastAvocado & Smoked Salmon / Pepperoni Cheese & Dried Tomato / Scrambled Eggs & Avocado / Black Truffle Scrambled Eggs / Avocado & Parma Ham。ONE Topping Sourdough @ HKD58。TWO Topping Sourdough @ HKD98Matcha Latte。HKD50 Enjoy HKD10 Discount Off on Drink with Food OrderEarl Grey Cream Lemon Cake。HK
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 Cafe 在北角 🇯🇵
。intiMATE.Coffee
。東發大廈B座地舖

Matcha Latte
。HKD50

Earl Grey Cream Lemon Cake
。HKD70

🤫 隆重介紹今個星期Lunch Time食飯發現嘅新大陸..講緊嘅就係呢一間位於北角錦屏街新開冇耐嘅intiMATE Coffee..唔知各位識食之人平時有冇去開錦屏街嗰邊搵食架呢?其實好耐之前我已經覺得錦屏街係北角嘅一條隱藏美食街嚟㗎啦..呢一條後街冇車可以經過..就算坐Outdoor Seat都唔使食塵..然後一級級向上行會見到好多間唔同嘅餐廳小店..成個感覺一啲都唔似喺繁榮忙碌嘅北角遊走..今次係約咗兩個Teammates Lunch Time過嚟呢一邊嘆吓世界
🤫 咁intiMATE Coffee舖頭仔細細..有Indoor同Outdoor Seats..夾夾埋埋有八九張枱左右啦..又係嗰啲好舒服嘅白色加木系裝修..雖然座位密麻麻..但係都唔會話太過迫夾.. 而家秋涼坐Outdoor仲爽
🤫 而呢度嘅Menu係偏簡單嘅..有幾種唔同嘅Toast餡料配搭同埋一個Big Breakfast..另外白板上邊仲有兩三個Pasta..三種甜品任君選擇
🤫 咁我就出名為食嘅..梗係揀乜都有得食嘅All Day Breakfast啦..呢度嘅Breakfast對我嚟講都幾特別..我鍾意佢哋係用台灣香腸..然後仲要係我自己都未食過嘅黑椒味台灣香腸..香口得嚟唔會太油膩..第二欣賞嘅就係佢哋嘅沙律菜唔係用一般嘅生菜..而係選用相對價錢較貴嘅水耕菜..成件事都清新咗..然後煙三文魚同埋Scrambled Egg都好大份量..而且味道仲好唔錯添..炒蛋非常之滑溜..上邊輕輕咁樣加咗啲Truffle..唔會搶晒炒蛋嘅風頭..然後仲有半個牛油果..切靚靚咁..開心死我..至於塊Ham同Sourdough都好味..Above Average..我就覺得大滿足嘞
🤫 然後兩個同事仔不約而同都揀咗Avocado & Smoked Salmon加Black Truffle Scrambled Eggs Toast..老實講佢哋Toast嘅配搭嚟嚟去去都係嗰幾樣..不過勝在份量多而且擺盤靚..睇幅相就知佢個炒蛋有幾滑啦..然後牛油果同埋三文魚不嬲都係絕配..三文魚同埋牛油果鋪到成塊包到遮住晒..簡直係啖啖肉
🤫 嘢飲方面..我哋三條友仔都係Matcha Latte嘅Fan屎..唔使講..一人一杯..熱嘅同凍嘅Matcha Latte都一樣咁香滑..咁因為坐喺收銀機旁邊..睇住老闆娘手打抹茶..然後再將抹茶加落去啲牛奶度..淨係睇佢呢個表演都值回票價啦..(但係佢其實唔係特登表演㗎..我哋偷睇㗎咋..你哋唔好嚟到之後叫阿老闆娘出嚟表演啊🤭)
🤫 然後呢..其實我哋隊哂啲Toast..Big Breakfast同埋Latte之後都已經飲飽食醉架啦..不過..收銀前邊嗰個白板寫住嘅Earl Grey Cream Lemon Cake呢幾隻字實在太吸引啦..我哋咁飽到決定要嗌返一個Share食..蛋糕質地鬆軟..有淡淡的Earl Grey味道飄出嚟..然後啲Cream有勁濃郁嘅檸檬味..而且非常幼滑..酸甜酸甜咁樣..老闆聽到我哋討論啲Cream嘅酸甜味就同我哋講..原來佢啲Cream有加蜜糖先至咁香滑好味..Woo..又學到嘢啦
🤫 好嘢.. 又多一間返公司開工食飯嘅好地方

。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。