2020-12-12 332 瀏覽
個吐司其實係唔同甜品鋪都試過,但係有麻糬係裡面嘅就真係未聽過,加上我超鐘意煙煙韌韌、有咬口嘅嘢食,所以忍唔住嗌左黎試下😹 吐司內軟外脆,裡面裝著舊麻糬,唔會太過硬/軟,啱啱好,上面嘅雲呢拿雪糕同oreo好夾,融左之後仲可以用黎點吐司,另外加埋我最鍾意嘅水果——士多啤梨,簡直係完美配搭😌另外,好奇心作祟🤪我就點左哩個dessert! 主角法式蘋果酥上面有蘋果片,以杏仁粒同埋糖霜作點綴,蘋果酥薄薄地,好鬆脆,將蘋果酥夾埋啖香草味雪糕、抹茶脆脆&倒少少黑糖薑蜜,蘋果嘅味道更出,味道豐富而且好獨特,係三個甜品當中最俘虜到我個心嘅甜品🥰 最後,身為芝士控嘅我,點可以錯過哩個甜品呢?跟個下午茶餐,加$25就可以食到。蛋糕嘅檸檬味冇搶咗芝士嘅味道,creamy得黎唔會太「漏」,而且外型同芝士一樣非常吸引😍!

oreo麻糬流心吐司
法式蘋果酥