Le Viet

2017-05-18 112 瀏覽
星期一放工同朋友行尖沙咀the one,行到八點幾先搵嘢食,之前已經見過呢間鋪頭,因為佢顏色配搭好特別,所以有啲印象,於是就試吓佢。入到去覺得個環境幾好,因為佢裝修顏色都有花過心思,連啲枱枱櫈櫈同埋碟都襯返啲顏色,令人食嘢嘅心情都好啲。其實有好多野想食,可惜得兩個人叫唔到太多嘢食,只係叫咗兩個小食同埋兩個主菜。每次食越南野我都一定會叫炸蝦餅,因為香脆得來中間嗰啲蝦肉又好彈牙,而呢個蝦餅都做到呢一點,同埋夠熱辣辣,唔錯!另一樣必叫嘅就係牛油雞翼,因為呢個雞翼好花功夫,試過自己係屋企整,真係太過麻煩,所以出街食最好,呢個雞翼咬落去夠香脆,啲肉都好嫩滑,我都覺得好滿意,不過我比較重口味,如果可以多啲蒜蓉牛油味就好喇!呢個椰青海鮮飯,上面啲海鮮都幾多,有蝦有蜆有墨魚仔,啲飯全部都有椰汁包住好清甜,仲有啲椰肉!咖哩鮮雞鍋配法包,咖哩汁嘅辣度啱啱好,唔會太辣,個法包吸晒啲汁食落去好正!啲雞唔會好鞋口,薯仔唔係一般淋patpat嘅薯仔,唔會一咬就散晒,仲要個鍋一路熱住,食到最後唔會凍晒。鹹檸七都好正!

炸蝦餅

牛油雞翼