2024-05-17 9 瀏覽
Aedes wine & pasta bar價錢💲: $128/ $68/ $168/ $158/ $48好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 4/5-係跑馬地的一條小路上面,呢間handmade pasta bar平日都坐滿人,可以見到佢幾受歡迎。感覺好似外國小餐館咁,細細地幾溫馨,而店員服務都唔錯。叫餐之前,佢地會先來介紹每款意粉,有d有薯仔成分,有d係乾意粉,出面都比較少見。價錢非常實惠,一百幾蚊就有一個啦!-✅Italian cold cut selection. 咁多coldcut都只係百幾蚊😱有3款,分別係parma ham, mortadella ham,同埋coppa ham。mortadella ham似火腿咁,味道比較淡。parma ham係中間程度的濃味,而最濃的係coppa ham。鹹香味濃鬱,帶小小煙熏味,而油脂豐富😎parma ham就味道比較均匀-✅✅Zucchini croquettes with garlic mayonnaise. Croquette外脆内軟,一粒粒停唔到口。裏面的薯蓉超級綿密順
Aedes wine & pasta bar
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 4/5

✅✅Zucchini croquettes with garlic mayonnaise. Croquette外脆内軟,一粒粒停唔到口。裏面的薯蓉超級綿密順滑,督入去感受到個軟綿的質感🤩雖然有小小zucchini,但都係被薯蓉的狀態驚艷到。garlic mayonnaise唔會太重蒜蓉味,搶左focus,而係令人覺得開胃又上癮😚

✅✅Homemade pappardelle bolognese. Pappardelle係濶麵,好似1/3條千層麵咁粗,帶d咬口!每一塊都充斥住肉醬,味道香濃😋肉醬用牛肉+豬肉做成,好多肉碎,加埋番茄蓉,酸甜酸甜,茄味唔淡。呢個意粉好食d!

✅Homemade scialatielli. Scialatielli好似粗版的烏冬咁,口感偏硬,唔係好煙靭,要咬耐d時間🤔但我中意硬的意粉就覺得唔錯。配料只有腸仔粒粒,但呢隻腸仔都幾有肉香的。加埋羊奶芝士,味道都夠但唔會好creamy😬

✅✅Homemade chocolate gelato. 朱古力gelato係意想不到咁濃!一定係用dark chocolate做成,甜度好低,每一啖都好似食緊一塊塊朱古力咁樣😍感覺呢到的gelato質感好綿密,奶的成分相對上低,一d都唔膩,好推薦叫!

整體每樣都好食!但份量真係比較小,肚餓起上來覺得2個人可以食3個意粉🍝 手工意粉真係寧舍不同!