2014-11-09 3040 瀏覽
得知TST上樓開左間西班牙菜, 熱愛西班牙菜既我當然不容錯過! 這間小店都應很有名, 一早已full booking, 所以我跟3位友人即場walk in.. 等左差唔多1小時終於有位啦!先來的竟然是西班牙海鮮飯,  大家有去過正式西班牙餐廳既都知道海鮮飯係應該以pan上, D飯係好平咁貼向pan上, 上面再放海鮮如蝦, 青口, 尤魚等。飯會以茄汁做主。今日哩個海鮮飯... 我只可以話好fusion, 以小碗上, D飯仲加左TABASCO, 所以有D微辣, 味道都唔見得好夾。我唔係唔比自創菜式, 只是我認為西班牙海鮮飯係一款好standard既菜式, 餐廳夠唔夠正宗睇哩款菜式已經知道。份量細D都岩, 適合二人食用, 但菜式"造型", 用料及味道不宜過份偏離, 否則就係唔正宗!跟住係truffle fries, 黑松露味都幾香, 如果薯條係用粗身的口感會更佳。仲有西班牙火腿菠菜奄列, 感覺幾特別, 賣相吸引, 但感覺似係普通菠菜奄列, 完全食唔到西班牙火腿, 剩係見到onion囉.....水果茶哩款先藉得推介, 我地揀左以EARL GREY做底, 雖然未至於咖啡弄咁多生果, 但反而茶味跟

西班牙海鮮飯
TRUFFLE FRIES
西班牙火腿菠菜奄列
水果茶哩款先藉得推介, 我地揀左以EARL GREY做底, 雖然未至於咖啡弄咁多生果, 但反而茶味跟水果味岩岩好, 味道不至於太甜。
招牌水果茶
最後的是日式紅豆麻糬窩夫雪糕。我地比個名誤會左, 以為係窩夫上有麻糬, 麻糬只係配料... 點知成份都係麻糬!! 飽到呢...... 其實麻糬本身無味, 要靠蜜糖或紅豆蓉去調味, 所以唔太岩做"主菜", 沿用番窩夫會比較好, 配以幾粒麻糬就足夠..... menu有相就更加好....
日式紅豆麻糬窩夫雪糕
題外話/補充資料: 店員態度唔好, 叫佢地加水幾次都唔加, 張枱又搖黎搖去, 叫佢地搵野zip一zip枱腳又係唔zip, 有冇搞錯?
2014-11-07
招牌水果茶