Odelice! (PopCorn 1)

餐廳: Odelice! (PopCorn 1)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
越是受熱捧的餐廳,就越能吸引人去。當你有了一個對的人都想有個對的地方,等我倆可以舒舒服服傾吓計,重點是可以慢慢揀慢慢吃。今日就去到將軍澳哪頭的【Odelice!】,同我親愛的另一伴,在沒有催趕的氣氛下,偷一點時間慢吃慢活慢聊天。人生一大樂事啊!試一試我喜歡的法國菜式如何呈現出來吧!當晚到達不需要等位,入到去揀個喜歡既位置坐低就可以了!細心一想,將軍澳區食法式餐種好像沒有太多間,一時想也想不點哪間較為吸引...但最近我位置的餐廳就是來地鐵站很近的這間,裝潢上闊落光猛,入面裝修簡約帶一點法國風情。餐紙上選擇一點也不少!前菜小食湯類麵包主菜意粉甜品飲品一律都有唔少嘅法國選擇。多元化得很!🍴雜錦凍肉拼盤 $165風乾榛果肉腸、意大利火腿、法式火腿、法國鴨肉醬、酸種麵包呢個做頭盤係非常之開胃,唔同形式嘅火腿肉為一餐晚飯做左一個好好嘅引導。風乾榛果肉腸跟調味料一起調味後灌進腸衣中自然發酵,鹹香滋味帶有榛果香氣,適合搭配酒體濃郁紅酒,鴨肉醬味道鮮香,醬料口感豐富亦冶味,能用之烹調不同菜式,配上酸種麵包更惹味。.🍴香橙烤豬腩有羽衣甘藍同薯蓉配襯 $218呢一個主菜絕對冇點錯回頭率極高成個主菜望落去份量

試一試我喜歡的法國菜式如何呈現出來吧!

🍴雜錦凍肉拼盤 $165
風乾榛果肉腸、意大利火腿、法式火腿、法國鴨肉醬、酸種麵包

🍴香橙烤豬腩有羽衣甘藍同薯蓉配襯 $218
呢一個主菜絕對冇點錯回頭率極高
成個主菜望落去份量唔係好多但係兩個人share真係啱啱好,因為豬腩肉本身都有佢嘅油膩感,所以兩個人食不多也不少食完仲會覺得非常足夠。
香橙烤豬腩有羽衣甘藍同薯蓉配襯

比起燒烤醬這些「重口味」醬料,烤豬腩配香橙汁感覺就較輕怡,兩個人多吃一點都不覺膩。豬腩肉跟不同的酸味水果都很配,香橙味減輕膩滯感,適合夏天品嘗。
香橙烤豬腩有羽衣甘藍同薯蓉配襯

一舊豬腩肉就睇得出,上枱就覺得個擺盤十分之精美,真係即點即做 ,上枱嗰陣仲係熱辣辣 有啲似平時食開嘅烤肉 層皮真係卜卜脆,100分嘅主菜。

🍴馬賽龍蝦海鮮鍋 $368
這道龍蝦海鮮, 盤中有各式各樣的海鮮,有半隻龍蝦、黑青口、大蜆、盲槽魚、魷魚,配鮮製蕃茄醬汁,帶出海鮮鮮味
馬賽龍蝦海鮮鍋

這些年來馬賽人也好像總是放了龍蝦在湯裡的你們有聽聞過嗎?呢個屬於兩至三人份量,開心share食最好不過,入面龍蝦肥美,龍蝦鉗肉厚,食得滿足。盲槽魚亦魚肉甚多,沾上鮮蕃茄醬汁更加別有一番風味。
馬賽龍蝦海鮮鍋

如果當你用麵包沾着充滿海鮮鮮味的湯汁來吃,又多一個新鮮感。

🍴士多啤梨提拉米蘇 $78
平時食開嘅提拉米蘇都好小有士多啤梨味嘅選擇,所以今次想試吓新野。
士多啤梨提拉米蘇

士多啤梨的酸甜口感,搭配提拉米蘇的細膩順滑出奇地夾,但係由於今次嘅提拉米蘇口感同以往都好唔同,可能係發生嘅關係佢係比平時更加綿,將近到雪糕的感覺。

🍴法國花草茶-1人份 $45
Soothing-舒緩,入面有菩提樹、接骨木莓、英粟花、薄荷、士多啤梨及蘋果乾
法國花草茶-1人份

花草茶的色澤呈現澄亮的淡綠,在傳統的法國家庭飯後和睡前常會飲用,具有幫助睡眠及舒緩的功效,特別適合因工作壓力而經常熬夜既我呀。

🍴法國波爾多
蒙巴斯力區 拉巴里爾莊園甜白葡萄酒 $75/杯
呢一款白葡萄酒我認為佢係一款甜品酒,釀成的葡萄酒十分優雅且濃郁,具有無與倫比的香氣和口感,常讓人聯想到桃子、蘋果等豐沛果香。不錯的風格。
蒙巴斯力區 拉巴里爾莊園甜白葡萄酒

總體來說係到坐得耐會覺得幾溫馨舒服,因為裝潢吸引,小小的盆栽擺設都散發法式田園風格既感覺,讓人望見心情都放鬆下來。真正的「慢。活」。坐下來慢慢品嚐食物是一件人生一大好事呢
呢度餐牌會不定時更換,可以令客人保持新鮮感!
蒙巴斯力區 拉巴里爾莊園甜白葡萄酒