2020-05-07 737 瀏覽
一路大讚嘅拉麵店 - 座銀早排突然係Facebook 宣佈,主打鯛魚湯底拉麵嘅姐妹店 - ○de▽真鯛魚拉麵會喺中上環一帶開店,位置其實就喺歌賦街座銀既附近,明乎其實轉個彎就到。而今日就係○de▽第一日試業嘅日子,聲稱限量100碗,賣完即止。唔知係咪朋友J賜我好運,夜晚8點去到竟然仲有得食🥰🥰🥰 試業期間只有鯛魚清湯拉麵一款可供選擇,咁同朋友J就一人一碗,另加一份炸雞,一碗鯛魚丼飯些牙。鯛魚清湯拉麵:湯底清徹見底,附有炸魚片兩片、慢煮豚肉叉燒、魚肉碎、筍。飲一啖湯,魚鮮味十足,隱約有一陣煎魚後拎去煲湯嘅味出嚟,飲落幾舒服。果兩塊炸魚片真係要特別一提,煎得靚,咬落去「咔嚓」一聲,乾身夠脆唔油膩,滿意。覺得單調?食到咁上下,可以將附送嘅「蠔醬」倒埋落湯到,增加一層厚實感覺。仲未夠?倒埋個鯛魚丼飯落去做湯飯,又另有一番感覺。不過你問我呢,我作為重口味人仕,都係鍾意座銀嘅雞白湯拉麵 x 雞油牛蒡飯呢個組合, Sorry 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️ Anyway,最後我都有飲哂成碗湯嘅,側面證明好飲程度。暫時列入「可以一戰」級別,未可以睇座銀睇齊。期待之後推出嘅拉麵/沾麵款式,唔好令我失望 🤟🤟🤟

期待之後推出嘅拉麵/沾麵款式,唔好令我失望 🤟🤟🤟

鯛清湯拉麵
2020-05-06