2023-01-07 842 瀏覽
𝟚𝟞.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Common Ground (上環)上環城皇街19號地舖💸人均消費: $100-150🌿評分: 4/5🈚️加一服務費餐廳分類🔖 偶爾發現咗呢間隱世寵物友善咖啡店☕️店舖有室內同埋室外嘅座位🍃個人比較推薦室外嘅位置🥳感覺比較chill同埋好彩嘅話仲可以見到好多狗仔🐶如果想搵個安靜又舒服嘅環境飲嘢食嘢嘅話呢度絕對係個好選擇⛲️𐂂 Avocado Crab Meat on toast ($108)呢個多士係Chef’s Special嚟嘅👩🏻‍🍳 熟成度啱啱好嘅牛油果擺喺軟熟嘅法包上面🥑配上稍為調咗味但都保持到少少蟹味嘅蟹肉非常好食🦀而且蟹肉份量好多非常佛心👻伴碟嘅沙律雖然望落平平無奇但其實非常之岀色🥗佢哋用嘅醋食落同其他咖啡店唔同嘅係酸同甜嘅平衡啱啱好🍅聽講係佢哋自家調配㗎😲𐂂 Avocado toast ($95)呢個多士個底同上面嗰多士係一樣的🍞不過佢配上菲達芝士同鹹蛋黃碎令到鹹味冇咁單一🍳 上面仲有隻温泉蛋♨️啲蛋液濕潤咗個法包令到食落唔會太乾😻另外上面嘅七味粉亦都令到味道更加有層次🌟𐂂 Smoked Salmon & Mushroom Linguine with Me
𝟚𝟞.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌Common Ground (上環)
上環城皇街19號地舖

💸人均消費: $100-150
🌿評分: 4/5
🈚️加一服務費

餐廳分類🔖

Avocado toast

𐂂 Avocado toast ($95)

𐂂 Smoked Salmon & Mushroom Linguine with Mentaiko Sauce ($138)
呢個意粉都係Chef’s Special嚟👩🏻‍🍳呢度嘅精選全部都好岀色咁而且選擇都好多🫶🏻至於呢個寬條麵軟硬適中夠Al Dente🍝而且煙三文魚同菇菇嘅份量都好多🐟明太子汁雖然明太子味唔算好岀但整體作為一個白汁意粉都幾唔錯😋
Coffee ice ball

𐂂 Coffee ice ball - mocha ($68)
利申唔係好識飲咖啡☕️但個人覺得呢個飲法好新奇好特別🙀呢個飲法可以一杯嘢飲兩款享受🥂可以飲到Mocha之外仲可以試到佢哋嘅熱朱古力🍫朱古力本身好夠濃唔會太甜而咖啡冰球嘅咖啡味都好香濃🧊見到menu上面寫每日只會供應七杯😲想試到就可能要早啲去啦~
Housemade  lemon  tart

𐂂 House-made lemon tart ($42)
食完哂主食當然要食埋個甜品先叫完滿🥰聽聞呢度嘅檸檬撻好岀名所以就嗌咗嚟試😙佢個餅底好脆而個醬就酸酸甜甜帶有些少柑橘味🍋都算係唔錯嘅甜品選擇但我個人唔算特別鍾意🙈
Coffee ice ball