Zenon Café

餐廳: Zenon Café
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2015-11-08 775 瀏覽
呢個weekend, 我呢個二四孝女朋友係中環等男朋友收工, 佢呢D番工收工唔定時既人, 食飯時間癩倒....有鑑依家時間只係五點多, 食Tea又唔係, 食Dinner又未到, 就係我好煩惱既時候, 行行下俾我見到間Zenon Cafe, 佢地有All Day Breakfast食, 而且格局裝修走輕鬆酒吧cafe風格, 最特別樓上原來係salon 敢於嘗試既我, 就入去食我呢餐霸氣all day breakfast!入面播著輕快而不吵耳的音樂, 燈光柔和, 蠻有氣氛的, 我們坐在最入面的二人位, 貪佢靜靜地可以傾下計0麻當然餐牌是少不了, 一早鎮定all day breakfast, 還有其他選擇既, 例如salad, 三文治etc, all day breakfast有waffle, 肉, 蛋可揀, 跟餐會有coffee, 唔好coffee既男人, 由staff提議下叫左佢地最新既果汁 (其實來貨源頭是由對面的果汁店)有三款咁多, 全部都係100% organic果汁, 點指兵兵點著誰人做大兵, 揀左中間既purple haze成份有蘿蔔, 梨, 紅菜頭, 檸檬, 同薑, 紫色果汁
Catch Juice
Purple Haze
成份有蘿蔔, 梨, 紅菜頭, 檸檬, 同薑, 紫色果汁, 飲落有微辣薑味, 幾有趣丫~btw有機既野代表健康D, 都市人成日食埋食埋咁多junk food, 飲左呢個juice就當健康左lol
Latte
我杯Latte都來左, 飲落奶味唔重, 反而多左重咖啡既回甘, 實在係意料之外, 細問之下原來佢地既咖啡屬精品咖啡, 咖啡豆絕非與連鎖店相提並論, 單點$48, 抵飲吧! 當然跟餐叫就更加抵啦
All Day Breakfast
先來一份all day breakfast, 雞肉腸, 煙肉, 雞胸肉, 沙津同炒蛋配以藍莓waffle, 雖則話腸仔係一級致癌物, 但食all day breakfast點可以冇腸仔先, 條雞肉腸入面有芝士架! 同埋食落去唔會有好多肥肉, 煙肉就肥瘦適中, 雞胸肉幸好唔係乾憎憎唔鞋口, 沙津有個檸檬汁, 都幾fresh! 最like佢係佢地炒蛋, 夠哂滑又唔會油淋淋~可能係慢慢食哂d永咸點先食藍莓waffle, 個waffle變淋, 另外d忌廉分開放會減慢個waffle變淋既速度
All Day Breakfast
另外一份all day breakfast, 係男人order的, 無蛋不歡的他, 深深愛上蛋奄列, 平昤食開奄列入面九成九係火腿絲, 當然佢收得$120一份餐, 斷估唔會俾番茶餐廳質數我!
All Day Breakfast
呢個係芝士奄列, 一切開, 非同少可, 車打芝士緩緩流出, 而奄列蛋煮得剛剛好, 兩隻配合起上來, 只係令佢一口接一口密密食, 不過趁熱食會就更加perfect啦
就係一邊聽著音樂, 一邊嘆住呢份全日早餐既同時, 由天光食到天黑, 食完之後佢地都冇趕客咁催我地走, 在場更有不少來happy hour的外國人飲佢地既手工啤酒, 無他既! 環境絕對會令一頓飯加分, 係走個時, 先發覺佢地仲有all day desserts, 岩哂一眾愛甜女士
題外話/補充資料: 洗手間置於上層salon, 想去toilet既, 就要行多幾步喇!
Latte
  • Coffee Latte