餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2018-06-07 165 瀏覽
朋友剛從韓國旅行回來,帶咗d手信比我。見佢咁有我心,我都搵返間好野同佢去食吓。去韓國緊係成日食燒肉,所以返嚟要同佢清吓腸胃,食返餐齋。呢間齋鋪裝修好西式,與傳統完全唔同,應該叫佢餐廳合適d。細看門面嘅單張、海報,發現個主廚好後生,仲有教人煮素食嘅網上頻道,都是fusion或較為西方風味的煮法。我地點咗兩個餐…前菜:雙薯藜麥蘋果雪泥+泰式鮮果沙律+香干拌馬蘭頭 - 第一次食雙薯❨薯仔+蕃薯❩﹐帶有少少甜味,混入藜麥、蘋果粒、青瓜粒,令佢有唔同口感,面頭加上苜蓿點綴,做得好細緻!鮮果沙律有提子、菠蘿、蕃茄、火龍果、少少沙律葉,估唔到細細份都落咁多款蔬果,加上泰式沙律醬汁,醒胃!香干拌馬蘭頭切得好細碎,巧功夫。朋友說可能加豆干,所以比較咸,但我覺得都ok。頭盤:蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷,初初以為裡面會有飯,原來唔係,佢用苜蓿填咗手捲嘅空間,真係食得健康。湯品:❨最讚!❩菠菜桃膠忌廉濃湯 - 好滑的口感! 食到一粒粒的桃膠之外,其他材料都打得細滑。桃膠養顏,菠菜補鐵質,非常好的配搭。羊肚菌竹笙黄耳百合燉湯 - 豐料嘅燉湯,相信係百合令到佢有清甜嘅味道。羊肚菌可健脾益胃,竹笙黄

我地點咗兩個餐…
前菜:
頭盤:
湯品:❨最讚!

羊肚菌竹笙黄耳百合燉湯 - 豐料嘅燉湯,相信係百合令到佢有清甜嘅味道。羊肚菌可健脾益胃,竹笙黄耳有清潤嘅功效,百合杞子有養顏作用,實在多功能集於一湯,正呀
主食:
日本南瓜鮮豆包大啡菇焗千層麵 - 豆包係好普通、普遍嘅齋食材,但第一次食有豆包的千層麵,豆包口感軟滑。廚師好聰明,因為豆包夾埋係千層麵,仲可以吸收埋醬汁嘅味道

風乾蕃茄野菜松子意大利飯配天婦羅美國蘆筍 - 意大利飯一向都係我嘅飛佛,我係度諗…餐廳用兩條大大條嘅蘆筍天婦羅放係飯面,個idea會唔會就係代替大大隻嘅炸蝦呢?個飯嘅材料都好新鮮,我地食埋呢個飯都已經好飽,好彩每個女人都有第二個胃…
甜品

檸香乳酪蛋糕 - 媲美酒店式水準,小小兩個正方體,各用了一粒藍莓點綴,視覺、味蕾都受惠

百爵紅茶千層班戟 - 班戟皮好薄呀!!! Cream 掃得好薄呀!!! 百爵茶味道令到個cream完全唔覺得膩!呢個甜品好食
!
本來打算叫飲品,但食完主食已經好飽,所以留返下次

欣賞佢地諗到咁多款式唔boring嘅素食法,而且材料新鮮,食完呢間素食餐廳,令我唔想再去普通的齋鋪
羊肚菌竹笙黄耳百合燉湯
菠菜桃膠忌廉濃湯
蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽
風乾蕃茄野菜松子意大利飯配天婦羅美國蘆筍
日本南瓜鮮豆包大啡菇焗千層麵