當日男朋友除咗帶我嚟慶祝冬至,亦慶祝我嘅生日,作為壽星嘅我覺得呢度好適宜慶祝生日(因為好有氣氛)👍🏻✨麵包(另有牛油🧈)✨裡面嘅麵包種類繁多😍😍有牛油軟包、Mini硬豬仔包、一塊塊嘅脆芝士包(?)。牛油軟包好鬆軟,好香牛油味,食佢係特別開胃🤤;Mini硬豬仔包真係冇特別味,需要搽牛油先調到味;一塊塊嘅麵包食落好脆身,有芝士味,同埋好似食緊零食咁 幾過癮😆✌🏻✨頭盤✨•煙三文魚配洋蔥、雞蛋、酸忌廉、紅蔥頭及多士三文魚唔會好煙燻,咬感煙韌彈牙,有淡淡嘅三文魚香🧡除咗配豉油+wasabi食,配酸忌廉食都幾好食😋同埋三文魚配toast食好獨特👍🏻😳麵包比想像中脆口,唔會好硬,少少香。•法式龍蝦濃湯裏面有少少龍蝦肉㗎🦞,幾多水份嘅!湯方面,真係好濃郁,有淡淡嘅龍蝦味😚😚•大蝦多士配蝦醬、香草及川椒(另加$98)肉質鮮美滋味,蝦多士真係好香脆。不過呢種香草好似越南嗰啲香草🌿,個人覺得唔係好夾❌✨主菜✨•烤肉眼扒配烤焗馬鈴薯、約克郡布甸、烤時令蔬菜及牛肉汁呢塊肉眼扒係勁大塊。。又厚又有我一隻手掌咁大😨😨食得出係用石紙嚟烤,雖然望落全紅色,但少少血腥味都冇~牛肉肉質扎實,唔算重味,適合配上牛肉汁咁食,

✨麵包(另有牛油🧈)✨

✨頭盤✨
•煙三文魚配洋蔥、雞蛋、酸忌廉、紅蔥頭及多士

•法式龍蝦濃湯

•大蝦多士配蝦醬、香草及川椒(另加$98)

✨主菜✨
•烤肉眼扒配烤焗馬鈴薯、約克郡布甸、烤時令蔬菜及牛肉汁
呢塊肉眼扒係勁大塊。。又厚又有我一隻手掌咁大😨😨食得出係用石紙嚟烤,雖然望落全紅色,但少少血腥味都冇~牛肉肉質扎實,唔算重味,適合配上牛肉汁咁食,否則味道變得單調🤔🤔同埋呢塊扒嘅最邊邊位唔係焦嚟,而係全部都係黑椒…好重黑椒味。
牛肉旁邊咪有大大舊嘅東西嘅,唔知佢叫咩名。佢只不過係空心一個,麵包最焦嘅部分😂唔建議食曬佢。

•香烤原隻龍蝦配烤焗馬鈴薯、烤時令蔬菜及蒜香牛油
呢個龍蝦好新鮮,味道鮮甜多汁,整得原汁原味🦞

甜品
•焗蘋果金寶配紅粉佳人蘋果、焦糖及煙燻威士忌雪糕
呢個雪糕甜甜地,冇咩酒精味,係散發出淡淡嘅威士忌嘅香,焗蘋果好香好脆🍎。呢個組合好特別👍🏻

•提拉米蘇配馬斯卡彭沙巴雍、特濃咖啡手指餅乾及朱古力碎片
估唔到係呢個分量🙈🤎,同埋呢個tiramisu應該係我覺得最好食嘅!手指餅乾又唔會浸咖啡太耐或者太快,剛剛好的👌🏻嗰啲Cream甜甜地,裏面仲有朱古力塊,增添咬感同獨特風格。

·龍蝦形狀嘅朱古力
我地已經好飽好飽,所以外賣打包😂冇食佢,不過外型又幾似龍蝦🦞
2023-12-22
生日