🚦Pica pica(上環)受到眾多foodie喜愛,但又未如預期🥺係出色嘅,不過未至於大家講得咁好食…以西班牙餐廳來講,我覺得有少少overpriced🫠🥘Pica Pica Paella Surf & Turf🥘$188/bigger5/10【陸海Paella】Paella主打有海鮮同雞,可以一雞兩味🤭一上到黎就超級出個味😍佢幫我哋撈勻之後一直擺喺側邊陣海鮮味不斷咁散發出嚟😚海鮮用料蜆同蝦都勁新鮮!但大忌!啲蜆有沙!!!😵雞個味好入味,但可以更加滑啲飯粒粒分明🍚個汁唔濃味,主要食佢平實嘅鮮味但我自己本身期望食Paella係好惹味嘅🤥唔知大家係咪都係咁?🤔🌭Red Prawn Hot Dog🌭$1626.5/10【不是必食】見到好多人都話呢個係必食嘅熱狗…隻蝦係的確好有蝦味!應該係我食過最有蝦味嘅嘢🦐個麵包嘅質感都好淋,但有少少空氣同埋有烘熱到,所以暖暖地好好食不過!!!成個熱狗細過我手掌✋即係本身$162食一個熱狗已經好貴,男朋友縰我我先至叫🥹仲要咁細個😂兩個人分,真係一啖已經食完😂食完會有啲問號,$162去咗邊❓🍢80g Beef Tenderloin Skewer cooked
🚦Pica pica(上環)
受到眾多foodie喜愛,但又未如預期🥺
係出色嘅,不過未至於大家講得咁好食…
以西班牙餐廳來講,我覺得有少少overpriced🫠

5/10
【陸海Paella】
Paella主打有海鮮同雞,可以一雞兩味🤭
一上到黎就超級出個味😍
佢幫我哋撈勻之後一直擺喺側邊
陣海鮮味不斷咁散發出嚟😚
海鮮用料蜆同蝦都勁新鮮!
但大忌!啲蜆有沙!!!😵
雞個味好入味,但可以更加滑
啲飯粒粒分明🍚
個汁唔濃味,主要食佢平實嘅鮮味
Pica Pica Paella Surf & Turf

🌭Red Prawn Hot Dog🌭$162
6.5/10
【不是必食】
見到好多人都話呢個係必食嘅熱狗…
隻蝦係的確好有蝦味!
應該係我食過最有蝦味嘅嘢🦐
個麵包嘅質感都好淋,但有少少空氣
同埋有烘熱到,所以暖暖地好好食
不過!!!成個熱狗細過我手掌✋
即係本身$162食一個熱狗已經好貴,男朋友縰我我先至叫🥹
Red Prawn Hot Dog

🍢80g Beef Tenderloin Skewer cooked Medium Rare with Grain Mustard Mayo🍢$98
8/10
本身beef tenderloin已經好食
而佢牛味因為調味更出😍
有好多芥末同埋醬🤪
燒過之後,牛肉一啲都唔鞋,肉質保持鮮嫩
果然係Medium rare!!

🥔Slow cooked egg, Chorizo, Potato foam🥔$85
9/10
【呢個就真係必食】
本身喺兩個蛋料理之間掙扎緊
問咗侍應意見之後決定試新嘢😼
Chorizo係一種西班牙辣肉腸,類似pepperoni🍖
特別之處係佢將薯仔打成泡沫😳
所以個口感係濕潤嘅蛋糕咁🍰
未去到薯蓉咁濕,但味道又有薯仔香
辣肉係好鹹嘅,再加埋半熟蛋,非常惹味!
總結係:口感好特別,味道好食,值得一試!
最後發現呢個料理嘅主角係薯仔not蛋🤣

🥩Wagyu Steak Tartare on Charred Bone Marrow🥩$175
8/10
【含食牛隨秘訣】
個牛骨隨嘅牛味好重
就算剩係食牛骨隨同調味都已經超級好味🥰
但仲有個秘訣就係一定要加多士食😋
好似食緊牛油咁,但唔膩!
淨係計啲生牛肉都好,個肉質唔錯👍

整體7/10
1️⃣最後連加一,人均$450…咁我會寧願俾多少少食入門級omakase🫠仲要未計我自己其實鍾意食西班牙菜多過日本菜🫠CP值中低,好食,但唔值呢個價🫠暫時來講冇興趣再去
2️⃣有任添嘅細細塊脆多士🥖有得揀有汽水🫧
3️⃣同埋其他服務都好好👍侍應好有禮貌,好專業,問任何菜式同啤酒嘅嘢都好清楚😘仲會特登留個酒樽俾我影相📸️
4️⃣環境唔錯,嗰次我哋係星期六午餐去,都仲有啲空位,不過都係建議book定枱先!
5️⃣地理位置好方便,出上環站行5分鐘就到

🔖鍾意我嘅分享就follow我啦💌