餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2020-12-06 1840 瀏覽
疫情第四波又爆發,堂食明天減至兩位,今晚四個同事最後衝刺,竟然揀咗食齋😬由素食名廚Ken Kowng主理(如果唔知佢係邊個,去個廁所,途經有好多佢嘅訪問新聞報章雜誌…貼喺牆身, 我都係去完廁所返嚟,喺啲同事面前扮曬嘢😜) ,悠-蔬食系列之一「雅悠-蔬食」,位於尖沙嘴勁旺之金馬倫道,可惜是上樓舖, 正所謂『捐窿捐罅搵,好嘢唔怕等』何況疫情冇太多人唔洗等。全店裝修清新簡潔,淡紫色配搭白色,十足少女風。一行四人叫了兩個六道菜的set dinner加三個中泰小菜, 中西日泰合璧,只欠肉食🤭❌🐮❌🐷❌🐔❌🦆❌🐟❌🐑前菜-《紫薯紅菜頭藜麥波波》(右)沙律菜墊底,紫薯蓉配上紅菜頭紅色,耀眼奪目,內裏還有些青蘋果碎薄片,吃起來非常清新, 上面加上苜蓿芽達至不同口感。👌🏼👌🏼👌🏼👌🏼前菜-《鹵水花菇毛豆百頁豆腐伴琥珀合桃》(左)個老年咁長嘅菜名已經講曬個前菜有啲乜嘢食 總算落足心機配搭均衡,不過個鹵水花菇就略嫌細且過火,咬起上來有點兒實。湯-《 白松露椰菜花雪燕忌廉濃湯》 (餐牌好細心定明有牛奶標誌)這麼多貴價食材,喝起來的而且確比一般忌廉湯濃且滑,但不太覺有雪燕,不過雪燕本身就冇乜味,整體質數可以媲美

全店裝修清新簡潔,淡紫色配搭白色,十足少女風。
❌🐮❌🐷❌🐔❌🦆❌🐟❌🐑
前菜-《紫薯紅菜頭藜麥波波》(右)
前菜-《鹵水花菇毛豆百頁豆腐伴琥珀合桃》(左)
湯-《 白松露椰菜花雪燕忌廉濃湯》 (餐牌好細心定明有牛奶標誌)這麼多貴價食材,喝起來的而且確比一般忌廉湯濃且滑,但不太覺有雪燕,不過雪燕本身就冇乜味,整體質數可以媲美一些高級西餐廳忌廉湯 ,但如果再熱些會更好。😋😋😋😋

另一款湯-《 姬松茸椰子黃耳竹笙雪蓮子燉湯》
兩個湯我都有試過,個人就十分之喜歡這個燉湯,清甜足料。⭐⭐⭐⭐⭐

手卷- 《蘆筍素香鬆苜蓿芽手捲》(左)
《香芒牛油果苜蓿芽手捲》(右)
我沒試到素肉鬆那一個,但另外一個吃上來會有啲驚喜,為日本手捲帶來另一番感覺,原來手捲不一定要有飯,(服務員上枱是還很細心, 提醒我們早點食, 因為紫菜會淋) ✅✅✅✅

《 悠蔬食小食拼盤》 泰式如餅、泰式哈餅、酥炸素生蠔、素魷魚圈和腐皮炸雞槌。 十足泰式風味,哈餅和如餅,真係懷疑有沒有加了蝦肉和魚肉落去。🤭🤭
悠蔬食小食拼盤

《腐皮炸雞槌》『用埋雪條棍做雞骨,賣相雖然唔係好似,吃落又幾得意』

《素馬拉盞炒通菜》佢個馬拉盞,仲要好味過真的馬拉盞醬, 通菜爽口惹味。雖然表面上只叫了一碟蔬菜,但其實全晚全部都係蔬菜,大家都搶住食唔停。👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
素馬拉盞炒通菜

《 和風照燒汁素鰻魚手作薄餅》
和風照燒汁素鰻魚手作薄餅

Set Dinner主菜-《 台式脆腸天貝猴菇燜淮山栗子煲 配珍珠糙米飯》
又一經典神菜完全食唔出是素, 栗子入味軟硬適中。😋😋😋😋😋

尤其是塊假五花腩, 除了口感做唔到,顏色形態味道已經非常相近。

Set Dinner主菜-《 沙爹金菇秀牛肉粉絲煲配羽衣甘藍菜飯》
粉絲煙韌入味沙爹味香惹味,加上我至愛東南亞肥仔芽菜,素牛肉又係難分難解,滿分之作,唯一要彈,上枱時煲仔並沒有大排檔的啫啫滾起感覺。👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

openrice相片有限量,最後決定放甜品沒放飲品,其實飲品都唔錯。
甜品- 《班蘭椰汁千層糕 》 (右)
《宇治抹茶乳酪蛋糕》(左)
當你以為佢個主菜和小菜炒得好出色,甜品只係行貨嘢,你又大錯特錯,食完之後,同行有個甜品控都話唔洗再去食甜品。😗😙😚😘

PS. 以前素食大多是因為信仰問題,現在除了環保,對於個人健康亦非常重要,但平時食開大魚大肉嘅朋友, 如果食素只係食番以前啲齋麵筋,有時真係好難頂。如果你以為食素,會唔會好快肚餓,其實係唔會,(唔知係唔係驚唔飽,所以叫多咗餸,食完走嗰陣時,個個真係飽到嘔 😅)最重要如果有更多用心製作素食嘅餐廳廚師👨🏽‍🍳,就會吸引更多肉食者,嘗試喺一個禮拜搵一餐幫自己清清腸胃,又可幫地球🌏出一分力。不防帶一下屋企老人家試下新派齋舖。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 18
食物味道=(滿分20) 18