今日黎到大圍li間人氣中式餐館•大圍小館•平日都咁熱鬧, 10點半先開門但我地10點3去到已經排緊長龍了🤩, 有老友記有一家大細, 好彩預早左少少ja.🫖我地揀左水仙, 發現啲茶好濃, 聽到店員(同隔離張枱講😂)佢地嘅茶葉係用人手焗所以茶特別濃, 靚茶👍🏻.🥢點心紙選擇非常豐富, 同一般茶樓唔同嘅係懷舊點心有加入d特別嘅食材, 亦有d意想不到嘅款式食, li個時候我已經狂剔點心ing.🥢欖仁馬拉糕加埋欖仁蒸香嘅馬拉糕, 甜甜綿綿之餘亦多一重口感, 老少咸宜.🥢韭黃鮮蝦腸爽口鮮蝦+韭黃好香, 腸粉拉得厚薄適中好好味.🥢懷舊咸薄罉推介! 店家嘅薄罉啲料豐富到睇唔到塊薄罉嘅麵團底架, 真心未食過咁足料, 勁多蝦粒葱粒, 而且唔係用坊間常用嘅平價火腿, 我食落感覺有煙肉嘅脆香添.🥢煎韭菜粿一碟3大件厚煎韭菜粿, 皮勁薄, 爆多韭菜, 師傅好手勢.🥢懷舊魚翅餃有蝦, 木耳, 魚翅等等食材包成嘅魚翅餃好大粒足料, 推!🥢赤肉燒賣Cute cute冬菇喺燒賣面頭, 肉質勁新鮮, 燒賣皮夠唒薄身, 現場做嘅點心真係正好多.🥢金銀蛋莧菜餃📸呃like嘅賣相, 手袋型餃咁放滿好味莧菜, “金(咸)+銀(皮
🫖

韭黃鮮蝦腸

爽口鮮蝦+韭黃好香, 腸粉拉得厚薄適中好好味.

煎韭菜粿

一碟3大件厚煎韭菜粿, 皮勁薄, 爆多韭菜, 師傅好手勢.
懷舊魚翅餃

有蝦, 木耳, 魚翅等等食材包成嘅魚翅餃好大粒足料, 推!

懷舊魚翅餃

📸呃like嘅賣相, 手袋型餃咁放滿好味莧菜, “金(咸)+銀(皮)”蛋, 乾瑤柱, 夠唒特別, 味道勁豐富, 又係必食ga.
懷舊准山雞扎

估唔到! 估唔到雞扎係用切到薄薄嘅准山包住! 成件事upgrade唒, 准山li個健康嘅食材比平時超吸油嘅腐皮好好多, 不得不提雞肉, 魚肚, 豬肚都好嫩juicy. 屋企人都話好好味.
沙翁
冰花蛋球

嘩嘩聲之: 大過2個拳頭嘅冰花蛋球阿仔最愛😍, 店員nice nice主動問要5要剪開(細❤️), 驚喜地唔會話油淋淋, 食落口感好fluffy鬆軟, 正呀.
🥢
以為d點心咁特別, 坐得又咁舒服, 店員姨姨又勁nice嘅飲茶會5會好貴? 完全係街坊價錢, 咁正又高質唔怪得日日都大排長龍, 下次身為乖soon仔/女嘅你地識做啦早啲起身去等枱🤩.

2022-07-19
$110 (早餐)
冰花蛋球