朋友俾咗兩間餐廳我揀,一間西餐廳、一間秘魯菜,以前都未試過秘魯菜,好似幾有新鮮感,膽粗粗決定試吓秘魯菜😆第一次試秘魯菜,本身都怕食唔慣,但好彩日式Fusion都幾特別!每一道菜都有獨特嘅香料同炮製方法,餐廳裝修環境偏典雅,但氣氛相對輕鬆,當日有唔少人係慶祝生日🎂揀左Starter — Tuna Tartare,配搭係幾新鮮,可能響秘魯常見,不過香港比較少食到。有新鮮西瓜片搭配吞拿魚,配少少微甜醬汁,係一個比較開胃嘅前菜 👍🏻招牌H&M Hamachi and Maguro都必定要試,刺身薄切,鮮嫩新鮮,有種入口即溶嘅感覺La Causa係有少少帶辣嘅菜式,炸天婦羅再混合以紅菜頭為主嘅沙律,staff 建議我地可以先攪拌均勻再食,醬汁有少少Creamy但有沙律又中和返,最重要係份量啱啱好Eryngii Maki 相對日式,所以第一次試秘魯菜係完全唔洗擔心食唔慣🤣🤣🤣 卷物牛油果和菇為主,最主要係個秘製醬汁提升到個口感Ceviche Aromatico 係比較鍾意嘅菜式,酸中帶甜,食材好豐富,有鵪鶉蛋、番茄、菜和火箭菜,再配上南瓜🎃Cod Package 絕對係功夫十足嘅菜式,最主要係個火

Tuna Tartare

H&M Hamachi and Maguro

La Causa

Eryngii Maki

Ceviche Aromatico

Cod Package 絕對係功夫十足嘅菜式,最主要係個火侯控制要得宜。荷葉製法鎖住鱈魚嘅鮮味,肉質鮮嫩,有入口即化嘅感覺。搭配微辣醬更加增添到個層次
Cod Package

Picanha 烤牛肉串 同 Yaki Nasu 釀茄子都值得一試,秘魯菜特別在於醬汁,即使係差唔多嘅食材,都有唔同嘅演繹方法
Picanha

Yaki Nasu

甜品係蛋糕配雪糕,畫上完美句號。全晚叫左兩杯野飲 — Blue Mary & Always Summer,都係屬於比較清新、果味重嘅選擇👍🏻👍🏻
香橙蛋糕配雪糕

如果你從來冇試過秘魯菜,不妨試下由Fusion菜式入手,品嚐下唔同嘅菜式同文化 😃😃

Tuna Tartare
H&M Hamachi and Maguro