喺九龍城長大嘅我,最掛住都係呢度嘅嘢食。不過十年人事幾番新,細個成日食嘅餐廳好多都執咗。呢晚再次嚟到,就去咗一間未去過嘅居酒屋🏮:禮Sake Bar。喺疾市中,餐廳都能夠坐滿哂人,可想而知佢係幾受歡迎👏。餐廳環境裝修偏暗,氣氛好Causal,而我同朋友就坐近廚房位置,但都無被油煙燻到👌。聽聞餐廳有二樓?Sake Bar,顧名思義,梗係有清酒飲🍶。由於我哋對Sake無乜認識,就叫咗枝「松竹梅 特撰 大吟釀 250ML」試下。呢枝承惠$168,價錢都可以,食串燒佐酒一下,一樂事也!食物方面,選擇都幾多,主要係各式各樣嘅串燒🍢,豬牛雞、海鮮、蔬菜通通都有。另外,仲有漬物、玉子燒、定食同甜品等項目。首先,店員為我哋送上是日前菜($10/位),辣味牛舌絲👅,估唔到個辣味咁勁,成個人即刻醒哂,但都幾惹味、開胃。清酒煮蜆($78),話明Sake Bar,當然要試下個清酒煮蜆啦。呢個真心超好食,個清酒湯勁正🤤,而且係新鮮滾熱辣咁送上,飲一啖成個身暖笠笠。大蜆有6隻,每隻都好好肉,好鮮甜;另外個湯仲有唔少海帶。而家諗返起個湯都好回味。安格斯肉眼牛扒定食($148),如果齋食串燒,我諗我哋一人一打都唔夠飽
松竹梅 特撰 大吟釀
呢枝承惠$168,價錢都可以,食串燒佐酒一下,一樂事也!
辣味牛舌絲
清酒煮蜆
安格斯肉眼牛扒定食
安格斯肉眼牛扒定食($148),如果齋食串燒,我諗我哋一人一打都唔夠飽🙈,好彩呢到有唔少定食提供,其中肉眼牛扒最吸引我哋。哇哇哇,我哋都意想不到塊牛扒有咁大塊,餐廳已經幫我哋切咗件,食落好方便。
安格斯肉眼牛扒定食
牛扒肉味濃郁🥩,旁邊有少少肥膏嘅位置燒到超香,入口即溶。由於塊牛本身好味,所以唔需要靠個汁吊味。因此,我略嫌個汁多咗啲,有少少喧賓奪主。隨大牛扒奉上味噌湯同白飯一碗🍚。
接下來,係串燒項目🍢:
媽媽鹹蛋豬肉串
媽媽鹹蛋豬肉串($38),🐷豬肉串本身無咩特別,感覺同免治雞肉串類近;較為出色係個鹹蛋醬。
富士蘋果煙肉卷
富士蘋果煙肉卷($38),🥓呢個卷有煙肉,所以一定唔會難食得去邊;煙肉無整到好乾身,保持Juicy抵讚。煙肉拼蘋果🍎嘅組合,無我想像中咁夾,但都好食嘅。
免治雞肉串
免治雞肉串(配蛋黃醬)($38),🐔如果免治雞肉入面加埋雞軟骨會更正,而家點個真正雞蛋黃醬食都OK。
粟米
粟米($22),🌽燒粟米,我鍾意食~,半碌咁上,無片開。我成碌咁刨,別有一番滋味。
蟹羔玉子燒
蟹羔玉子燒($78),🥚玉子燒製作需時,差唔多最後先送上。我哋本身十五十六叫唔叫好,因為覺得周圍都有得食,可以Skip;但一場嚟到,就試埋啦。好彩試咗,如果唔係會後悔!
蟹羔玉子燒
呢個又係勁高質,玉子燒本身已經整到夠綿、夠香,好好食;再搭配夾心入面嘅蟹羔餡🦀,真係超鮮味啊!呢個組合第一次見,反而芝士或明太子嗰啲就見得多,但配蟹羔係完勝咗!因為個鮮味唔會蓋過咗個蛋味。
梅飯團
最後,一人食埋一個飯團就飽哂🍙,飯團又係其中一樣賣飛佛食物。我哋叫咗一個梅飯團($28)同一個明太子飯團($38)Share食,出奇地我認為前者比後者好食。因為明太子偏辣味,而唔夠鹹香。相反,梅飯團嘅酸味同醋飯相映成趣,唔錯。其實木魚飯團同燒飯團都好吸引,但驚太飽,無試埋。
一入座時,我哋已經發現讚好專頁或者追蹤帳戶會送甜品。當我哋完成主食後,就問店員係咪可以有免費甜品,原來甜品係雪糕🍨,有五款口味揀,包括豆腐、抹茶、水蜜桃、榴連同曲奇。
雪糕
豆腐係膽,純粹係掙扎揀抹茶🍵定水蜜桃🍑,店員話頭先有枱客要咗幾份水蜜桃,好啦就試下,反正抹茶其他地方都有得食。兩隻口味都唔錯啵,各有千秋,豆腐味會配上平日食豆腐花嘅黃糖,超夾;而水蜜桃味甜甜的,亦都幾清新。
雪糕
食食下,師傅勁好,每人畀咗啲紅豆我哋加嚟食。成個口味頓時變得有所不同😚。
總括嚟講,呢餐晚飯又係成個Experience感覺好好,食物、環境同服務等方面都令人滿意💯,我個人認為由於其他食物太出色嘅關係,串燒唔係唔好食,但相對比下去。餐廳價格同一般居酒屋差唔多,屬中等水平。
題外話,小店經營特別用心,消費滿$500可以抽一次獎,但我只係抽到14獎,獲得酒杯仔一隻😂。有得轉下輪盤,店舖內嘅客人都份外高興。
2020-04-08
辣味牛舌絲