冬至避開唔食中餐都係我屋企既一個傳統,一來中餐係屋企經常食到,二來中餐我都真係一般般,所以今次做冬揀左食意大利菜「Penna」叫了兩個晚市套餐,再加一個主食,先來一個薄脆,係餐廳自家製的,蘸黑醋橄欖油食味道好夾,仲有巴馬火腿伴蜜瓜開胃菜蒜蓉牛油帶子帶子焗得岩岩好,加了薯蓉同蒜蓉牛油真係好香呀,好似食緊焗法式田螺個味咁慢煮八爪魚橄欖沙律慢煮八爪魚好嫩,仲有醃製過既酸洋蔥、黑橄欖、火箭菜,加上大量橄欖油撈埋一齊食,味道調得岩岩好,好開胃既前菜湯牛肝菌蘑菇濃湯打碎了既牛肝菌再加蘑菇味道真係又rich 又濃郁,成碗都係真材實料既濃菇湯托斯卡納海鮮湯入面有一隻蝦、蜆、鱸魚、帶子,侍應再淋上海鮮湯,海鮮湯鮮味十足,相信用左多種海鮮熬製而食,濃郁得黎唔太咸,好好飲主菜香燒豬肋骨香燒豬肋骨有別於平時較常食到既美式豬肋骨,沒有個層厚厚既BBQ醬汁,而意式煮法就搽了一層甜甜地既醬汁再加上唔同既香草,外面燒得好香脆,入面既肉質仲好juicy,一樣咁好食炭燒和牛西冷扒(5安士)點了medium既和牛西冷扒,外面煎得香脆而入面既肉質帶粉紅色,又香又腍身龍蝦意大利飯半隻龍蝦起埋肉加埋係意大利飯入面,意大利飯用上龍

巴馬火腿伴蜜瓜

開胃菜

主菜

龍蝦意大利飯
半隻龍蝦起埋肉加埋係意大利飯入面,意大利飯用上龍蝦湯煮成,每粒飯都伴隨住濃郁既龍蝦味,口感creamy又好味

甜品
朱古力慕斯配朱古力布朗尼 & 檸檬梨子雪芭
Brownie既朱古力好rich,雖然細細件,但我唔太好甜所以一細件得對我黎講都好膩,好彩有個檸檬梨子雪葩中和返

整體食物質素都好滿意,被安排了係一間房入面,更加清靜舒適,不得不提呢度既侍應真係服務周到,香港餐廳真係好少遇到,讚👍🏼
巴馬火腿伴蜜瓜