2018-02-06 344 瀏覽
兩個女仔約食飯,約左係觀塘,朋友話想食台灣野,身為觀塘友ge我竟然一時三刻都諗唔到邊度有,😂最後係觀塘工作ge佢帶路黎到呢間龍鳳號~ 呢度主打係古早味滷肉飯,haha! 開頭聽個店名覺得好中菜feel~ 點菜就用自助式點菜紙,雖然唔環保,但係的確係方便同清晰嘅,小食都有好多唔同選擇。我哋呢就叫咗三款小食兩款主食,同一款甜品。朋友叫左滷肉飯,佢話今次比上次食啲滷肉少咗,但係都算好味。惹味肉燥乾拌新竹米粉~ 突然間好掛住新竹米粉啊!所以放棄左好愛的肉燥飯,不過呢度嘅米粉始終唔夠台灣好食,肉燥唔算太多、有少少唔夠味,食到最後米粉開始出水, 有d失望。醬燒茄子~ 不過不失, 鹹左小小,茄子上面調味啲香蒜仲惹味過我d肉燥😂宜蘭蔥肉煎餅~ 看到呢個名就想起宜蘭出名的三星蔥了! 上枱嘅時候見到圓轆轆嘅金黃煎餅都有點驚訝,😂因爲我地都以為係薄片果種煎餅。 店員提醒我哋食嘅時候要小心啲,因為一咬時d肉汁會爆出嚟而呢個都係事實,肉汁好juicy, 外皮煎得香脆, 有驚喜好似食脆嘅小籠包咁! 秘製炸大雞腿~ 點呢個雞腿嘅時候,店員話要等半個鐘,嗰時即刻諗一定係勁野啦!果然上枱嘅時候冇令我地失望!第一句就話:
我哋呢就叫咗三款小食兩款主食,同一款甜品
朋友叫左
滷肉飯,佢話今次比上次食啲滷肉少咗,但係都算好味。
惹味肉操乾拌新竹米粉

醬燒茄子

而呢個都係事實,肉汁好juicy, 外皮煎得香脆, 有驚喜
好似食脆嘅小籠包咁!
宜蘭蔥肉煎餅

秘製炸大雞腿~ 點呢個雞腿嘅時候,店員話要等半個鐘,嗰時即刻諗一定係勁野啦!果然上枱嘅時候冇令我地失望!第一句就話: wa! 好大隻呀!! "
有時候出面食d炸雞髀整到d肉乾爭爭,但係呢度做得好好,外皮超級香脆,入面嘅雞脾肉依然保持嫩滑! 而且味道沒有好鹹,Like爆!
秘制炸大雞腿

麥冬桂圓雪梨茶~ 有滿滿的雪梨粒同桂圓肉,但桂圓肉沒有味,甜味有啲人工。
麥冬桂圓雪梨茶

仙草凍~ 伴有兩色芋圓,呢度嘅仙草凍較甜不會苦,芋圓不會太硬有咬口。
仙草凍

店員服務有禮,餐廳地段不是太旺,所以可以坐得耐都係一個優點。

2018-02-05
宜蘭蔥肉煎餅