Amina Modern European

適逢朋友生日大日子, 緊係要搵番間高檔西餐黎賀下佢啦😚喺尖沙咀最熙來攘往既廣東道搵到呢棟流尚坊8樓呢度搵到間環境優雅既意大利法國餐Amina Modern European, 好彩一早預訂左, walkin 未必有位架有2份餐牌, 一份有價錢係比男士既, 冇價錢既就比女性, 好細心👍大家都唔算大食既人, 驚9 course 食唔晒會浪費, 所以揀左個8 course既🤤歎完左自家製既法國麵包, 配埋風乾蕃茄醬一齊食, 感覺極為清新醒神Scallop 輕炙北海道元貝頭先打頭陣既有呢款冷盤, 黎自北海道既元貝, 配上新鮮魚子, 元貝鮮甜之餘, 魚子會為口腔帶來沖擊, 擺放得好講究, 視覺上絕對享受😍Amuse Bouche 餐上小品先食橄欖清清味蕾, 再歎parma ham, 食完味道較濃既ham 之後, 食番粒西瓜清清口腔, 呢個配搭極有心思☺Bordeaux Beef Tartar 波爾多牛肉他他第二道仍然都係冷盤, 呢款肉汁豐富肉味濃厚既牛肉他他, 配以橄欖醬, 紅菜頭醬, 辣根醬, 加上少片既墨汁脆片, 多重層次既口味同感覺Gazpacho Melon 蜜瓜凍湯食完一道較濃味既野之

輕炙北海道元貝

Scallop 輕炙北海道元貝

餐上小品

Amuse Bouche 餐上小品

波爾多牛肉他他

Bordeaux Beef Tartar 波爾多牛肉他他

蜜瓜凍湯

Gazpacho Melon 蜜瓜凍湯

食完一道較濃味既野之後, 立即為你送上視覺效果滿分既凍湯, 個碗夾層放左乾冰, 保持到溫度之餘, 更會令個湯仿如仙境一樣
用左希臘乳酪同埋酸奶整成, 酸酸地清新既感覺會刺激番起你既食慾🙈

香煎法國鵝肝
Foie Gras 香煎法國鵝肝

無錯喇, 飲完碗凍湯之後當然會品嚐番d 味道較濃既野食, 鵝肝煎得外皮香脆之餘亦保留到鵝肝內在既香味, 配以開心果碎, 黑醋珠, 粟米蓉同炸牛蒡一併吞下, 減去油膩感之餘, 食落層次更豐富😍

黑松露溫泉蛋

68° Slow Cook Organic Egg 黑松露溫泉蛋

醒目既你當然會估到跟住呢款口味會淡番d既菜式, 溫泉蛋極流心, 溫度控制至68度極為準確, 蛋白僅僅能包住蛋黃, 篤穿後加埋雜菇醬, 風乾菇, 黑松露片同巴馬臣芝士一齊食, 不再單單係香滑蛋香一種味

綠茶雪葩

Sorbet 綠茶雪葩

一般人以為上甜品即係完啦? 大錯特錯, 休息是為了走更長的路嘛😂 清下你既味覺之餘, 凍凍地能夠再次喚起你既感覺, 準備下一輪攻勢

紅酒燴和牛面肉
Wagyu Beef Cheek 紅酒燴和牛面肉

多得個雪葩, 原本飽飽滯滯既感覺一掃而空, 迎接呢款精心炮製既main course, 綠豆汁炒蒜絲, 牛面肉要預先78小時處理, 先得到而家呢個肉質感, 稔得黎有dd 實淨, 唔會係稔得黎無晒口感咁🙈

香煎智利鱸魚

Chile Seabass 香煎智利鱸魚

高湯係用魚骨熬製而成, 個汁本身已極香魚味, 輕輕煎過既鱸魚加上個汁, 將魚鮮味提昇到極限

甜品 - 奶凍
Dessert 甜品

Finally, 黎到甜品喇, 已經又飽又滿足了😂 熱情果醬配奶凍, 真係第一次食, 估唔到兩者個味道咁夾🤩

小點

Petit Four 小點

送埋幾粒朱古力比你食, 甜到入心啦☺有香橙味, 香蕉檸檬味, 黑朱古力同埋熱情果味🤤
輕炙北海道元貝
餐上小品