ZipZip📍銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓朋友知道我一向好鍾意去一啲可以打卡嘅地方食嘢,當佢同朋友去過Zipzip後,決定帶我去食一次,話我一定會好鍾意嗰度嘅vibe,亦會欣賞佢高質嘅環境同食物!知我心意嘅佢又點會甩轆呀,去到見到大量好有個性嘅擺設、海報同浮誇嘅裝飾,人未食,相機就已經食先。因為訂咗位,所以店員安排我哋坐喺大玻璃窗下,配合各種串燈燈飾,有種似坐喺室外嘅感覺,既有玩味又幾浪漫。我仲同朋友講笑話,嚟呢度食情人節晚餐都唔失禮喎,佢就好得戚咁講:「緊係啦,我揀㗎嘛!」佢食過一次之後,話好欣賞設計menu、菜式同門面嘅人,因為可以感受到佢哋嘅用心,由選料配搭到擺盤命名,每一環都幫助到營造氣氛,令人放鬆享受每道菜嘅滋味。 💰$158有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 🦀菜名有5個蟹字,可想而知蟹味有幾濃!雖然個名古靈精怪,但真係名副其實有齊蟹膏、蟹肉、蟹鉗同蟹籽,賣相吸引,味道一流。呢道意粉選用扁身、較掛汁嘅linguine,以大量蟹膏、蟹肉、同蟹籽調製醬汁,入口滿滿蟹味!蟹膏醬偏灰,蟹味濃厚甘香,拆絲蟹肉、小蟹鉗淡香清甜,蟹籽增加色彩同口感,完美運用到蟹嘅每一部份。份量唔算
ZipZip
📍銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓

💰$158
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 🦀

呢道意粉選用扁身、較掛汁嘅linguine,以大量蟹膏、蟹肉、同蟹籽調製醬汁,入口滿滿蟹味!蟹膏醬偏灰,蟹味濃厚甘香,拆絲蟹肉、小蟹鉗淡香清甜,蟹籽增加色彩同口感,完美運用到蟹嘅每一部份。份量唔算多,但勝在口感香滑有層次,意粉麵質爽口,值得推介。

💰$138
以為食緊片皮鴨比薩 🍕
菜名講出我嘅心聲,食食下真係講咗句:「我以為食緊片皮鴨pizza!」雖然俾對pizza好有執着嘅意大利人見到可能會嬲到震,但我自己其實一向好鍾意食fusion pizza,咩三杯雞pizza、榴槤pizza、泡菜豬肉pizza,我都食過,而且仲幾鍾意食添!

呢度嘅pizza統一都係十吋薄批,無一般好厚好多芝士嘅crust,係我最鍾意嘅脆脆口感!Pizza dough上鋪滿拆絲烤鴨肉,灑上食片皮鴨常見嘅配菜—青瓜條同京蔥。令整道菜錦上添花嘅係佢嘅秘製醬汁,還原片皮鴨醬汁嘅味道,同時為pizza適當調味。主角鴨肉以外,仲加入香醇嘅芝士,足料非常。由呢個pizza睇得到廚師嘅用心,貌似玩味大伏嘅菜式,原來食落好夾好好味,刻意製造記憶點,令我哋留下好深刻嘅印象。

💰$58
今日咩心情?_?
開心果提拉米蘇 ☕️
一心打算叫一份waffles嚟食,但發現想食嘅培茶同紫薯口味當日都未有供應,所以決定問店員:「今日咩心情?」原來今日心情好開心,仲有double嘅開心,所以推咗兩款開心果口味嘅甜品,開正我嗰瓣!

識我嘅都知,我食親cafe或西式餐廳,可以唔叫飲品,甚至唔叫main,但如果唔叫返件甜品,就會周身唔聚財!目前我最愛嘅甜品係tiramisu,第二係cheesecake,同分嘅仲有拿破崙。聽到兩款都係用開心果整嘅甜品,更加係失去理性,無論如何都想食晒兩款!

Tiramisu份量都唔細,開心果味唔算濃郁,反而有好香嘅咖啡味同酒味,比例大概係2:8(開心果:咖啡同酒),口感豐厚,但食落無太大負擔,不知不覺食晒成件!

💰$58
今日咩心情?_?
開心果巴斯克芝士蛋糕 🍰
比tiramisu更出色嘅係開心果basque cheesecake,用眼就睇得出呢種開心果獨有嘅綠色,同食開實定定嘅basque有好大分別。呢款甜品嘅開心果味出好多,同軟滑醇香嘅芝士相輔相成,蛋糕面burnt得好靚,倒埋cream喺上面,成件藝術品咁。

豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰 🍧
三大豆類再加上芝麻,配搭新穎有趣。沙冰有清新嘅豆香,亦不失芝麻香味,加上用懷舊風嘅玻璃杯裝住,好睇又好味。
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 以為食緊片皮鴨比薩