2023-07-24 109 瀏覽
呢晚又同將軍澳嘅友人食飯 每次嚟呢頭都好羨慕佢 因為呢邊有好多唔同嘅餐廳選擇 呢次佢就揀咗呢間東南亞菜泰式牛油果鮮蝦沙律出街食飯梗係要食返幾條菜啦🥗 嗌咗呢一個清新嘅牛油果沙律🥑 除咗有泰式沙律係底 面頭仲有大量嘅牛油果粒粒同埋大蝦 大蝦係熟蝦嚟嘅 真係同佢個名一樣好大隻呀🦐 不過呢度嘅牛油果揀咗比較生嘅牛油果 所以食落去似食緊蘋果嘅質感 有更加多嘅營養價值😮炭燒豬頸肉呢度嘅炭燒豬頸肉食落口一啲都唔油膩 可能係燒得比較乾嘅關係 所以好多豬油都燒走咗🐷 少咗啲油膩感 食落就更加輕盈啦 隔離仲有泰式酸酸辣辣嘅醬汁 點埋食更加好食越式黃咖喱雞呢度嘅咖喱真係必點 食得出唔係咖喱粉溝出嚟 入面仲有超級多配料🍛 除咗呢一點咖喱嘅主角雞肉之外 仲有栗子 蓮子 車厘茄 洋蔥 薯仔🥔 呢度嘅雞肉 並唔係雞件嚟㗎 所以啖啖肉冇骨㗎🐥酥油薄餅為咗食咖喱嗌咗一碟薄餅 上碟熱辣辣 點埋咖喱真係好惹味👏🏼 仲想嗌多碟添啊菠蘿海鮮炒飯呢碟好有氣勢 用半個菠蘿梨裝住個飯🍍 呢個炒飯份量好多 我地都爭啲食唔晒呀🙈 入面嘅配料有鮮蝦 魷魚 同埋蟹棒🦀 幾鍾意佢個魷魚 口感好爽😄 當然唔少得嘅就係有菠蘿喺入面啦 酸酸甜甜好

泰式牛油果鮮蝦沙律

越式黃咖喱雞

酥油薄餅
酥油薄餅

菠蘿海鮮炒飯
呢碟好有氣勢 用半個菠蘿梨裝住個飯🍍 呢個炒飯份量好多 我地都爭啲食唔晒呀🙈 入面嘅配料有鮮蝦 魷魚 同埋蟹棒🦀 幾鍾意佢個魷魚 口感好爽😄 當然唔少得嘅就係有菠蘿喺入面啦 酸酸甜甜好醒胃啊
菠蘿海鮮炒飯

芒果糯米飯
甜品方面 其實呢度都有好多選擇 不過我就比較鍾意呢個傳統甜品🥭 呢度揀嘅芒果好甜 而中間就有三嚿球狀嘅糯米飯 而且顏色不一 好特別啊🍚
芒果糯米飯

Refresh Your Mind
呢個用上新鮮薄荷葉 青蘋果 底下嘅飲品用咗蘋果汁 青檸汁同埋梳打水整成🍋 飲落口有好清爽嘅薄荷味 真係夠晒refresh
Refresh  Your  Mind

Fruit Float
呢杯就好有夏日感覺 有夏日風情嘅水果 芒果同菠蘿 再加埋橙汁 椰奶 石榴糖漿 飲落甜得嚟帶少少酸味 非常消暑🍍 呢個相對口感好Rich
Fruit  Float

呢間餐廳食物質素好 店員服務態度又好唔錯 好留意到客人有咩需要 整體都係幾唔錯👍🏻