南瀛水產

Nan Ei Sui San
生日朋友帶我去慶祝,知道我鍾意食日本嘢,特別安排帶我去公司附近的「南灜水產」,餐廳裝潢充滿濃厚的日本風格,座位之間闊落、舒適~食物方面都係由日本入口,所以會有限定餐單,新鮮、絕對有質素保證~先點個「軟殼蟹沙律」軟殼蟹炸得金黃香脆,配埋沙律醋菜非常開胃之後係令我一食難忘的「香蒜牛舌」,燒得非常入味,牛舌入口即化,上面再加一點脆脆蒜香,係我暫時食過最好味的燒牛舌~另一個必食推介係「南𤅀玉子燒」上枱時候仲見到煙飄出,玉子蛋香甘甜,中間仲有香濃的芝士,正~雖然我平時唔食魚,但呢度刺身漬魚一定要試,唔同季節會提供唔同種類的魚,今次食的是「高山」師傅刀工一流,每一片都切得啱啱好,光造型已經非常吸引,唔會有魚腥味,反而有一種難以形容的鮮味,令原本平時不吃魚的我都忍唔住食多幾片~呢度浜燒都非常出名,我地點左「蟹味噌甲羅燒」&「牡蠣」,店員仲會喺面前細心幫你燒~「蟹味噌甲羅燒」超正,滿滿的蟹膏、籽子、蟹肉,上面仲有一隻鵪鶉蛋,入口蟹味濃郁,味道甘鮮~「牡蠣」新鮮大大隻,非常肥美~呢餐生日飯真的非常滿足~

先點個「軟殼蟹沙律」
軟殼蟹炸得金黃香脆,配埋沙律醋菜非常開胃
軟殼蟹沙律

香蒜牛舌

另一個必食推介係「南𤅀玉子燒」
南𤅗玉子燒

高山鯛

蚧味噌甲羅燒

「牡蠣」新鮮大大隻,非常肥美~
牡蠣

呢餐生日飯真的非常滿足~
2019-11-28
生日