2020-09-24 2993 瀏覽
之前聽朋友介紹過旺角一間好出名嘅Cafe嚟觀塘開咗間分店,咁近我當然要去食返個lunch啦,best friend 果然冇介紹錯😻入去已經見到貓貓坐鎮,陪着客人食飯😝佢嘅姿勢很可愛呢😻至於餐牌方面,估唔到食物嘅選擇非常之多,很多款嘅菜式配搭都幾特別,喺出邊冇見過,感覺樣樣都好吸引🤩最尾同男朋友都係揀咗二人套餐,睇落係最抵,而且我哋最想食嘅嘢都cover左🥳是日餐湯+沙律~沙律好清新,入邊嘅菜都好fresh,食落好爽脆,配搭少少酸酸甜甜嘅醬汁好開胃😝是日餐湯應該係南瓜忌廉湯,超級surprise,竟然啖啖都食到滿滿的南瓜蓉!質地稠身,帶有滿滿的南瓜香味,清清甜甜好好飲☺️滋味小食拼盤~去Cafe點可以少得小食拼盤,大大份而且入邊有唔同種類嘅炸物,啱晒同朋友share,雞翼啱啱炸起,咬落去外皮仍然保持香脆,但係內裏肉質則十分嫩滑,仲有肉汁流出黎幾juicy😳最特別嘅係麥樂雞外型嘅原來係魚寶😝由雞肉換成質地比較嫩滑的魚柳,點埋千島醬估唔到味道都幾夾🥳仲有薯角,雞肉粒等等都係啱啱炸起比較香脆~西班牙燒烤醬烤大豬肋骨~男朋友最近愛上了吃pork rib,一吃就讚不絕口,因為烤焗時間啱啱好,肉質不會

是日餐湯+沙律~
是日餐湯+沙律

滋味小食拼盤~
滋味小食拼盤

西班牙燒烤醬烤大豬肋骨~
男朋友最近愛上了吃pork rib,一吃就讚不絕口,因為烤焗時間啱啱好,肉質不會太韌太硬,反而軟諗的,唔使太用力切已經好容易同肋骨分開,配搭燒烤醬一齊食酸酸甜甜的味道又幾醒胃,而且用了薯蓉做底部,吸收晒豬肋骨和燒烤醬的精華,味道比一般薯蓉更加濃郁,整體感覺又不會太膩,值得encore☺️
西班牙燒烤醬烤大豬肋骨

日式青蟹籽藍青口芥末忌廉扁意粉~
比較新穎嘅配搭,第一次見青蟹子,味道少許清甜,與藍青口一齊鮮味更加突出,配搭少許芥末增添了整體日式的感覺,但卻沒有攻鼻的味道,扁意粉被醬汁包圍,味道幾濃郁,食落亦很滿足~
日式青蟹籽藍青口芥末忌廉扁意粉

藍花皇家伯爵荔枝紅茶~
食完大餐當然要叫返杯花茶解解膩,最喜歡他們很貼心地安排了一粒小蠟燭在花茶底部,令花茶一直保持熱辣辣,唔會因為凍咗而失去了茶的回甘味道和花香味,茶入面有不少花瓣和其他材料,味道濃郁,整體賣相亦都好有仙氣同悠閒的感覺~
藍花皇家伯爵荔枝紅茶

400次抹茶~
估唔到近期大熱的400次咖啡呢度都有,不過我哋就叫咗400次抹茶,綿密的抹茶奶泡做top,帶有少許的回甘味,混合鮮奶味道帶有少許的清甜,飲落味道幾清新~
400次抹茶
2020-09-20