2018-07-02 113 瀏覽
平時係觀塘都係係apm食野,又貴又唔係特別好食,今次就去左海旁附近搵食肆,見LM Cafe既野食幾吸引,就試試佢!入到去見到間餐廳都唔細,坐得都幾舒服 環境都有好好佈置,係屬於高檔少少既茶餐廳~野食選擇都幾多,唔止依三頁架!最正就係有埋甜品可以嗌,一班朋友食完番唔洗再諗轉場去邊度係甜品今次我兩個人去食,因為係好耐冇見既朋友,所以都嗌得豪啲食好啲:)第一個餐叫左鐵板餐,黑椒牛扒炸蝦配薯菜同黑椒汁($80)依個餐包一碗餐湯,係羅宋湯,好足料!一個女人仔我就勸你唔好咁快飲晒碗湯,因為好易就會飽左食唔落其他野。。。大家可以見到依份鐵板燒有幾足料!牛扒有2塊,炸蝦有成4條,薯條有一大堆,$80好抵!一上菜熱辣辣好新鮮,加啲濃稠既黑椒汁好惹味牛扒2塊係一樣size,食落去有咬口,唔似落左鬆肉粉,不過就薄左少少,似係牛肉塊多過牛扒,如果食西冷應該會好啲~但其實對我黎個炸蝦先係重點!新鮮炸起既蝦好好食,炸粉唔會太厚,啖啖蝦肉,正!薯條都係新鮮炸好,唔似普通餐廳一係淋晒一係就翻炸~第二個餐就係牛油帶子意粉($72)依個餐都包一碗餐湯,仲包一個沙律~沙律都係沙律菜栗米,冇咩特別~依個意粉既賣相十分討好,可

入到去見到間餐廳都唔細,坐得都幾舒服
 環境都有好好佈置,係屬於高檔少少既茶餐廳~

第一個餐叫左鐵板餐,黑椒牛扒炸蝦配薯菜同黑椒汁
($80)

黑椒牛扒炸蝦配薯菜同黑椒汁

一上菜熱辣辣好新鮮,加啲濃稠既黑椒汁好惹味

薯條都係新鮮炸好,唔似普通餐廳一係淋晒一係就翻炸~
第二個餐就係牛油帶子意粉($72)

依個餐都包一碗餐湯,仲包一個沙律~
沙律
沙律都係沙律菜栗米,冇咩特別~
牛油帶子意粉
依個意粉既賣相十分討好,可以比美賣成百幾蚊既西餐廳

材料簡簡單單,但味道絕不簡單!
帶子煎得剛剛好,微微煎過好香口,冇雪藏味

意粉烚到係al dente,好有蒜香又唔係好油,但有令人一口接一口既味道!
兩個餐都包一杯野飲,我地就加左錢飲凍檸檳同雪糕紅豆冰

凍檸檳同雪糕紅豆冰
值得一提雪糕紅豆冰既紅豆份量都幾多同好甜,好飲!
雖然食完咁多野已經好飽,但女人就係心思思想食埋甜品
 所以我地就用跟餐價錢加配左甜品
木糠布甸

木糠布甸既Cream幾軟滑,食落口入口即溶

士多啤梨奶凍
士多啤梨奶凍上面有一大pat士多啤利醬,好甜又充滿士多啤利味~ 奶凍食落都好香奶味,唔錯唔錯~
食左咁多野都只係$190,每人$100都唔洗!食飽仲可以行去海旁散下步,如果係大商場食到悶,不仿行多幾步試下啲新野啊
2018-06-27
黑椒牛扒炸蝦配薯菜同黑椒汁