呢間「黃巴士」am.pm之前成日都要排隊,所以一直未有機會試。今日難得路經此地見唔使排隊,就拉埋個friend嚟一齊試吓。從窗外可以見到店員製作疏乎厘pancakes嘅過程,見到佢反嗰吓真係好治癒。炎燒布丁疏乎厘上面加有焦糖,另加$10可以有日本3.6牛乳軟雪糕,$10實在太抵,完全諗唔到唔加嘅理由,一冷一熱嘅感覺好過癮。另外叫咗金燒奶黃布丁多士,同樣地可以從櫥窗睇到店員嘅製作過程。首先將一塊厚厚嘅多士烘成兩邊金黃,然後平均地灑上砂糖。再用火槍將麵包上嘅砂糖燒成焦糖,店員好細心好平均地將每一個角落嘅糖燒熔,所以食起上嚟每一個角落都有焦糖嘅味道。然後再將多士一分為二,用叉叉起,最後就淋上充滿蛋黃香嘅奶黃同埋忌廉,一份美味多士就此誕生。食過兩款抵食皇牌後有啲口渴,所以就叫咗杯奶昔。呢杯香蕉3.6牛乳奶昔有好香嘅香蕉味,當然亦充滿住3.6牛乳軟雪糕嘅味道,面層仲灑上焦糖脆脆,真係有得飲又有得食,正!😋
炎燒布丁疏乎厘
金燒奶黃布丁多士