明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (香港康得思酒店)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
用左酒店零房價既dinning credits有諗過係明閣飲茶好定食晚市好?考慮到明閣價錢都唔平, 所以最後揀左飲茶食點心, 但大家唔使擔心, 飲茶都可以叫到明閣既得獎菜色。不過今次食幾款點心都係好一般😶, 反而出名既炸蟹蓋同炖雪梨very good!!!😋一開始叫左烏龍茶, 味道非常淡。點心類叫左流沙包,叉燒腸同灌湯餃。1)流沙包個皮好厚, 咬好入下先食到流沙個part, 唔好有幻想空間, 就係流沙包味, 不過係用3倍價錢食😂😂68蚊有3個包。有d後悔, 應該叫其他特色包, 大家唔好重覆我既錯誤😢2)叉燒腸知道明閣叉燒出名, 但兩個人食就冇叫到例牌叉燒,叫左腸粉當試過叉燒。都係唔好幻想入面用左明閣既出名叉燒😂😂只係普通既叉燒碎, 芫荽味反而幾出, 個皮係ok既, 合格啦, 又唔係特別出色咁囉!3)鮑魚花膠灌湯餃個名好厲害, 對個湯係有期待。不個一飲個湯真係淡, 搵唔到鮑魚同花膠既蹤影,真係好普通, 普通到記唔到個味😳食左幾款點心唔係幾對路, 於是叫番d係ig多人post既呃like💯💯野食。🌝🌝4)炸蟹蓋👍(推介✔)個樣好靚仔, 入面真係有絲絲蟹肉, 味道鮮甜, 每一啖都好滿足, 真

一開始叫左烏龍茶, 味道非常淡。

點心類叫左流沙包,叉燒腸同灌湯餃。

1)流沙包

2)叉燒腸

3)鮑魚花膠灌湯餃
灌湯餃

4)炸蟹蓋👍(推介✔)
個樣好靚仔, 入面真係有絲絲蟹肉, 味道鮮甜, 每一啖都好滿足, 真係要食呢d功夫菜先值回票價😂
炸蟹蓋

5)濃湯花膠雞絲羹(2011年得獎名菜)$208
個羹既外貌有少少似碗仔翅😂侍應話要加d脆脆落去個羹, 好可惜d脆脆已經硬左😢
呢個羹真係好濃味, 好似飲到好重既金華火腿味, 濃到有d偏咸,同灌湯餃比較下呢個真材實料更多吧!但又未去必試咁.....
濃湯花膠雞絲羹

6)冰糖燕窩炖雪梨😋$98(推介✔)

冰糖燕窩炖雪梨

呢款唔係午市餐牌入面, 我搵左好耐搵唔到於是同侍應講, 侍應話唔一定有同我安排下。我心諗唔通係隱藏餐牌?點知原來係係另一本甜品餐牌入面, 而侍應明知我想食都冇俾甜品餐牌我, 好似特登唔想我叫午餐牌以外既甜品咁😰

事實上呢款甜品都等左好耐, 明明一開始就下單都要食完主食後等左30分鐘先有。不過真係冇失望
, 非常滋潤😍😍😍清甜 個梨入面仲有燕窩👍👍👍 我地覺得用呢個甜品佢作為尾聲係一大享受💯💯💯

總結:2個人食完以上6款就成為$981.5(連茶芥加1)真係有d貴同唔係太飽。必食係炸蟹蓋同炖雪梨!
2020-09-20
炸蟹蓋