京都一の傳

Kyoto Ichinoden
2023-12-12 2239 瀏覽
【📖與詩人共晉的京都一之傳晚餐🎐】我身邊其實都有很多食得較精簡著重養生嘅朋友,要食就食最好的食材去最優雅嘅環境。今次與書卷氣息澎湃嘅詩人朋友晚餐,我揀咗京都一之傳壽喜燒襯返佢!食咁咩?精緻嘅野菜盛合、A4日本和牛、日本黑毛豚肉、牡丹蝦刺身、燒白鱔。⛩️壽喜燒(銀閣)先由店員作開爐,用牛脂炒香洋蔥、倒入湯,再加入野菜。洋蔥與所有野菜都好甜,食得很放心嘅感覺。和牛A4便夠了,油脂分布平均,入口前點上滑蛋,更加香滑細緻,黑豚肉肉味濃,夠薄身,所以輕輕放在湯一陣就食得,肉丸亦非常之好食。最後仲有綠茶雪糕和烏冬作結尾。..⛩️牡丹蝦身價矜貴非常,味道鮮甜。留意返只是得一隻而已。..⛩️燒白鱔加柚子鹽燒得外脆內軟,記得點埋柚子鹽,更能帶出鱔嘅香味。美食當前樣樣都精緻細心,款款美味可口,份量少少但滿足感高,的確係養生好選擇。養生之道少食生冷野,所以朋友只試一啖雪糕,之後就俾埋我食了,哈🤣!
【📖與詩人共晉的京都一之傳晚餐🎐】

食咁咩?

⛩️壽喜燒(銀閣)

⛩️牡丹蝦
身價矜貴非常,味道鮮甜。留意返只是得一隻而已。

⛩️燒白鱔加柚子鹽
燒得外脆內軟,記得點埋柚子鹽,更能帶出鱔嘅香味。

2023-12-11