露面手工拌麵料理

Biang Biang Noodles
2021-04-22 2084 瀏覽
我相信餐廳老闆係周星馳粉絲,因為牆上寫上大內密探零零發既對白:你肚唔肚餓啊,我煮碗麵俾你食🤣不過亦都反映香港人食粉麵嘅習慣,因為一般粉麵價錢唔貴又飽肚,而露面更有一份新鮮感,餐廳全採用手工麵,種類包括擔擔麵、蛋麵、biang biang麵、菠菜麵及白布湯闊麵,值得一試。- 油撥辣子魯肉Biang Biang麵Biang biang麵源自陝西,麵條如紙般咁薄但同時如刀削麵咁闊身,口感順滑而且幾掛汁。同時魯肉份量幾多,加上指天椒碎一齊炒,辣勁十足,特別惹味。- 高湯餃子蛋麵餃子可選白菜餃或韭菜餃,皮薄餡多,味道鮮甜,證明白菜好新鮮🤣蛋麵用雞蛋同鴨蛋製成,蛋香特別香濃。另外湯底非常清甜,絕對係健康之選。- 秘製香槽醉雞醉雞非常入味,肉質幾嫩。香槽汁加入話梅、加上紅棗作點綴,令雞件帶點神秘嘅甜味。- 上湯松茸娃娃菜娃娃菜份量好多,不過上菜既時候已經涼左,松茸得幾粒感覺可有可無🤔- 極品陳年龍鳳檸蜜呢排有幾聲嗽,所以叫左呢杯陳年龍鳳檸蜜,職員話用左8-16年嘅柑桔蜜,味道帶溫和既回甘,飲落特別滋潤。- 巨蜂茉莉寒天茶味道唔會太甜,寒天令口感豐富。今餐之後我已經被biang biang麵「俘虜」,

- 油撥辣子魯肉Biang Biang麵

上湯松茸娃娃菜

- 極品陳年龍鳳檸蜜
極品陳年龍鳳檸蜜

- 巨蜂茉莉寒天茶
味道唔會太甜,寒天令口感豐富。
巨蜂茉莉寒天茶

今餐之後我已經被biang biang麵「俘虜」,麵條嘅口感非常特別,粗中帶薄,另外秘製香槽醉雞亦出色。
2021-04-10
油撥辣子魯肉Biang Biang麵