2023-11-07 441 瀏覽
今晚同朋友去左將軍澳南食飯,附近環境都幾chill,有少少似去左赤柱嘅感覺。 將軍澳地鐵站A出口一出沿唐俊街一直行,行10分鐘左右就到今日晚飯嘅餐廳 FRITES Belgium on Tap。餐廳有兩層,我地被安排坐上層。 坐低之後,二話不說就叫左幾樣野食。 傳統凱撒沙律 ($110) 沙律菜好新鮮,上面同時鋪滿左芝士粉,為普普通通嘅凱撒沙律添加左一份層次。 法蘭德斯燉牛仔骨 ($385) 餐牌寫牛仔骨,但黎到嘅時候全部都係牛腩位置,食落啖啖肉。牛肉燉到好淋,有入口即溶嘅感覺。另外佢都配上兩片麵包同一盤薯蓉,麵包好鬆軟,薯蓉都整得好creamy。呢道菜好好味。 經典牛扒薯條 ($355) 牛扒我地order左medium,食落牛肉好嫩,又唔怕有血水。薯條份量超多,值得一讚。 醬燒豬肋骨配薯條 ($285) (星期四優惠) 撞正今日係星期四,點可以唔叫佢逢星期四特價嘅豬肋骨。豬肋骨一上檯,我地都俾佢個份量嚇親,成塊豬肋骨至少有10條骨。豬肋骨燒得岩岩好,配上餐廳自家制甜酸醬,食落完全無油膩感。而豬肋骨下面都同樣鋪左好多薯條係底! 成餐晚餐都唔錯,份量都好大碟,值得再去。再加上餐廳逢星期

坐低之後,二話不說就叫左幾樣野食。

傳統凱撒沙律 ($110)

法蘭德斯燉牛仔骨 ($385)

經典牛扒薯條 ($355)

醬燒豬肋骨配薯條 ($285) (星期四優惠)

成餐晚餐都唔錯,份量都好大碟,值得再去。再加上餐廳逢星期一至五晚上都有唔同優惠,日日黎食都唔會悶。
2023-10-12
  • 法蘭德斯燉牛仔骨