J.moon

2024-03-01 2487 瀏覽
旺角行街到五點半,諗住隨意搵間酒吧坐低happy hour,上樓嘅「J.moon」同整座大廈完全唔同feel,一入到去別有洞天,最吸睛係天花吊滿粉紅波波,加埋昏暗情調粉紅燈光夢幻華麗,設有露天花園,卡座梳化又有bra枱座位,都可望到bartender有型調酒,每枱都放咗盞月球燈,聽住英文歌,氣氛勁浪漫。本來諗住飲杯嘢順便食啲小食,點知食落都幾有驚喜,估唔到酒吧嘅食物都有咁嘅質素,所以決定喺度食埋晚餐,原來係由酒店級法籍主廚烹調,根本就係高質嘅西餐廳,轉眼間已經滿座,好彩我早嚟到,下次再嚟都係book定位好啲。დ𝑇ℎ𝑒 𝑡𝑤𝑒𝑙𝑣𝑒 𝑧𝑜𝑑𝑖𝑎𝑐 𝑐𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙𝑠⊛𝑻𝒂𝒖𝒓𝒖𝒔 $𝟏𝟎𝟖襯返餐廳月亮嘅主題,以12星座命名嘅cocktails,望到隔離每枱嘅飲品都好吸引,好想試晒。我揀咗金牛座,杯邊沾上話梅粉,杯裡有整粒話梅,入口起初帶鹹,之後滲出梅酒嘅酸甜酒味,仲有青檸嘅清新,多重層次。呢杯金牛座帶果香,易入口無負擔,好啱女士們飲。დ𝑀𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙𝑠 ⊛𝑷𝒉𝒐𝒆𝒏𝒊𝒙 $𝟓𝟖另一杯就揀無酒精,mocktails以行星命名,檸檬汁、蘋果汁mix青瓜梳打,果香濃郁,酸酸甜甜又fresh

𝑻𝒂𝒖𝒓𝒖𝒔
დ𝑇ℎ𝑒 𝑡𝑤𝑒𝑙𝑣𝑒 𝑧𝑜𝑑𝑖𝑎𝑐 𝑐𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙𝑠
⊛𝑻𝒂𝒖𝒓𝒖𝒔 $𝟏𝟎𝟖
დ𝑀𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙𝑠
⊛𝑷𝒉𝒐𝒆𝒏𝒊𝒙 $𝟓𝟖
另一杯就揀無酒精,mocktails以行星命名,檸檬汁、蘋果汁mix青瓜梳打,果香濃郁,酸酸甜甜又fresh。
𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊
დ𝐹𝑜𝑟 𝑠ℎ𝑎𝑟𝑖𝑛𝑔
⊛𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊 $𝟕𝟒
多士烘得香脆,一入口散發松露香氣,夾有parma ham同芝士夠鹹香。
⊛𝑵𝒚𝒐𝒏𝒚𝒂 𝒄𝒖𝒓𝒓𝒚 𝒃𝒂𝒌𝒆𝒅 𝒃𝒆𝒆𝒇 𝒕𝒐𝒏𝒈𝒖𝒆 $𝟕𝟖
娘惹咖喱焗牛脷,用燒熱鐵鑊奉上,上枱時仲係熱辣辣冒緊煙,牛脷大片厚切,焗得好腍,鹹香入味,芝士配娘惹咖喱好濃郁,充滿馬來西亞香料風味。
დ𝑀𝑎𝑖𝑛𝑠
⊛𝑻𝒐𝒎 𝒚𝒖𝒎 𝒍𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆 𝒑𝒂𝒔𝒕𝒂 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏𝒔 $𝟏𝟑𝟖
大蝦爽口彈牙,有冬菇同車厘茄做配菜。意粉煮嘅軟硬度剛好,掛汁力強,個醬汁嘅龍蝦鮮味好出,好鍾意融合咗冬陰功香料嗰種酸酸嘅味道,非常之夾,愈食愈開胃。
⊛𝑨𝒏𝒈𝒖𝒔 𝒃𝒆𝒆𝒇 𝒃𝒖𝒓𝒈𝒆𝒓 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒇𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝒇𝒓𝒊𝒆𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒂𝒍𝒂𝒅 $𝟏𝟓𝟖
上枱已經覺得份量十足,200g USDA Premium安格斯牛肉打成漢堡,煎得表面焦香鎖住肉汁,入口Juice有嚼勁,牛味濃郁。法式麵包比想像中好味喎,烘得外脆內鬆軟,充滿牛油香,配搭芝士、番茄、生菜同沙律醬,十分滋味。薯條炸得脆,撒上調味粉,伴有沙律菜。
#J.moon
地址:旺角西洋菜南街1A-1K號百寶利商業中心4樓10-11號舖
2024-02-22
$337.5 (晚餐)
𝑻𝒂𝒖𝒓𝒖𝒔
𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊