平時路過都見到呢間係Sogo隔離新開既越南餐廳叫Lúa,餐牌都好貴下。今日打8號風後要趕返工,見無人就一於試試。平日午市有滋味套餐,一共有9款主食選擇,包主食,簡單飲品同小食,可以加錢要特飲或者某些小食。落單用QR code,呢個餐牌唔update。香茅豬肉撈檬 $128 另加一香茅豬肉有4,5塊中型size左右,係豬腩肉,較肥,雖然有少少燶燶地,不過係凍凍地,要扣分。檬粉就夠特別,係白色,原來係煙煙韌韌,好少見,質感好唔錯。伴有生菜絲,少少酸紅白蘿蔔絲,蔥花,同花生碎,口感算唔錯。伴有細細碗加左酸紅白蘿蔔絲既魚露,魚露味道唔錯同夠味道,食完把口唔會太臭。酸辣香茅炒虎蝦扎肉檬粉 $138 另加一炒檬粉平時都少食,呢碟酸辣炒檬粉熱辣辣上枱,檬粉又係煙煙韌韌,而餐牌寫既少辣都幾辣下,個人覺得係中辣,好惹味,食完成口辣味。兩隻虎蝦一開二,質感就麻麻,唔爽口,明顯係雪過龍。扎肉好似有3款,可能係有牛有豬,味道可以啦。香茅有好多,另外都有少少蛋絲,脆口菇條同薑。粉包炸兩小食 (跟餐)粉包炸兩小食有3件,係滑溜粉皮包住非常香脆薄薄炸皮,入面仲有好似豬肉,冬菇同酸蘿蔔絲。個人覺得好好食,好過中式炸兩
香茅豬肉撈檬 $128 另加一

酸辣香茅炒虎蝦扎肉檬粉 $138 另加一

酸辣香茅炒虎蝦扎肉檬粉
粉包炸兩小食 (跟餐)
粉包炸兩小食

粉包炸兩小食有3件,係滑溜粉皮包住非常香脆薄薄炸皮,入面仲有好似豬肉,冬菇同酸蘿蔔絲。個人覺得好好食,好過中式炸兩!伴有少少酸芽菜,白蘿蔔絲同青瓜絲。另配有酸辣汁。
粉包炸兩小食
豬肉春卷配生菜  (跟餐)
豬肉春卷配生菜

豬肉春卷兩條,炸得非常香脆,入面有豬肉餡,非常香口。下底墊有兩片生菜,比你包住春卷食。另配有酸辣汁。
無糖越南高山茉莉綠茶,無糖大叻高山烘烏龍茶
無糖越南高山茉莉綠茶,無糖大叻高山烘烏龍茶  (跟餐)

餐飲無加錢,叫左熱無糖越南高山茉莉綠茶同熱無糖大叻高山烘烏龍茶。越南高山茉莉綠茶都好香茉莉味,而烏龍茶正正常常。

總括而言,主菜既材料其實好麻麻,反而得檬粉有驚喜。小食都好味道。裝修幾好,服務無特別好或唔好。不過價錢方面就比較貴,個人覺得主要係比裝修。呢度都標榜健康無味精既。食完都唔口渴。
2022-08-25
豬肉春卷配生菜