2017-05-19 292 瀏覽
朋友是明太子控,發現一間以明太子為主題嘅日本餐廳,佢就話: 「乜原來咁多人都鍾意食明太子架咩? 乜咁大需求架咩? 竟然要開一間專門店?咁多人同我志同道合架?!。陪我去食啦,我請!」而我呢,都唔明點解佢咁鍾意食明太子,少少鮮味,多多鹹味,同埋少少辣味囉。間餐廳位於永光商業大廈Circle Plaza,大廈門口有個大電視,都好易認。因為朋友夜收工,就如大電視字幕咁講: 我很餓了!原來呢度係一間日本公司,想大力推廣明太子而開設嘅一間餐廳! 因為餐廳叫鱈卵屋,我先知原來明太子係辣味嘅鱈魚子咁解!呢度嘅明太子係博多直送,夠晒正宗。知道係日本食物,食得特別放心。枱上面有枝調味料,原來係明太子風味嘅TABASCO,明太子味、酸味同辣味作於一身。朋友話味道幾正,我食野就鍾意原汁原味,所以冇試到。薄餅、意粉、肉類料理,其實乜都可以落。一枝$68,堂食可以任用,店方都好大方。如果啱食,店內仲有好多明太子食品都可以買走返屋企慢慢歎。今晚明太子迷負責點菜,我負責幫口食。燒明太子漬之三文魚鰭腩  -  有三件,嫩滑肥美嘅三文魚鰭腩,燒得皮脆內嫩,一入口就湧出啖啖魚油,仲有明太子嘅鹹香味,好夾!牡蠣明太子奶油鍋
?咁多人同我志同道合架?!
。陪我去食啦,我請
!」

薄餅、意粉、肉類料理,其實乜都可以落

一枝$68,堂食可以任用,店方都好大方。
如果啱食,店內仲有好多明太子食品都可以買走返屋企慢慢歎。

今晚明太子迷負責點菜,我負責幫口食
燒明太子漬之三文魚鰭腩

牡蠣明太子奶油鍋  - 食到中段,見每位枱都有呢個鍋。再睇一次個餐牌,都搵唔到喎。原來個鍋嘅餐牌喺飲品放題個餐牌後面,好易睇漏眼:
呢個係
必點
,個湯底好綿滑,一大舊明太子溶晒落個湯度,仲要用火滾住,熱辣辣好好飲。
牡蠣明太子奶油鍋
加返個稻庭風烏冬 ,煙韌彈牙,索晒個汁,好正

稻庭風烏冬
啲蠔好大隻,超級鮮味,縮左水都仲係好大隻。奇怪在成鍋得幾隻蠔,但個湯底又好有蠔味

極上明太子雙拼  -  左邊係燒明太子,右邊係原味。顏色鮮紅,口感非常幼滑細嫩,魚子喺舌尖散開,我較喜歡燒明太子,魚子嘅鹹香同鮮味,醃料嘅辛辣味再加上燒過嘅焦香味,味道層次豐富
。如果可以加一碗白飯就更正。
極上明太子雙拼

炸竹輪魚蛋明太子  - 獅子狗入面釀滿明太子,真係落重料,一口一件,太滋味。
炸竹輪魚蛋明太子

鱈卵甜品拼盤  -  一碟有齊晒極品蕃薯、軟滑朱古力的心太軟、班戟同雪糕,對我黎講,完全係大滿足。
鱈卵甜品拼盤
綠茶雪糕 -  好香綠茶味,同牛奶味配合得好好,好香滑。
軟滑朱古力的心太軟 - 濃濃朱古力香味,流晒心。但略嫌太細個,大個啲就好。心太軟係我嘅至愛,我一人都可以食到幾個

班戟 - 好迷你,中間有少少糖漿,一啖食晒先夠痛快

極品蕃薯  -  呢個要推介,好少食得到。日本制造,堂食就$38一件,外賣呢就$150一盒有五件,可以買返屋企慢慢歎,或者送俾人都唔錯。
香濃蕃薯美味,入口軟滑厚實有質感,甜而不膩,幾好味。

隔黎枱係日本人,仲叫到成枱野食。日本人都黎食,證明真係有水準,同埋啲店員係可以用流利日文溝通,好專業又有禮貌,抵讚

估唔到明太子都可以做到咁多料理,配乜都得,真係百搭百變有創意,Oishii
。臨走時朋友仲掃左好多明太子產品返屋企,佢話好開心,好啱口味。佢話平時就算去日本超市都冇乜明太子產品,今次難得一遇,要狂掃。佢話零食就自己食,其他食材就交俾阿媽創作,真孝順
 其實知道呢度有得賣,食完下次咪再黎入貨囉,太瘋狂「鳥」。朋友即刻反駁:「別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿!

後記: 朋友都送左支鱈卵明太福粒俾我,日本製造

用黎整左個明太子蝦子麵,哈哈,出奇地好食
想食個麵做宵夜,又冇餸,咁整都幾鮮味丫,又唔駛咁HEAVY,唔錯唔錯~~
燒明太子漬之三文魚鰭腩
牡蠣明太子奶油鍋