2024-02-09 3082 瀏覽
係Rosewood酒店嘅意大利餐廳BluHouse一直係我checklist之中✅室外有signature藍白色打卡位,而室內就好比意大利地道餐館一樣,頗有情調。呢晚終於有機會嚟試試,甫進內即見到一排放滿唔同品種、size嘅芝士、火腿,仲有售賣意粉、醬汁、橄欖油嘅corner。一行8人可以試勻餐廳唔同前菜、肉類、薄餅、意粉、甜品,可以大快朵頤🤰🏻聽過坊間對餐廳嘅評價好壞參半,但自己試過之後覺得大部份菜式味道都係水準之上,以酒店餐廳嚟講人均消費亦唔太貴,不妨一試😛🧀手工意大利芝士拼盤有幾款芝士,由濃至淡食起,品嚐唔同風味。沾少少蜂蜜又幾特別😗😗🐙八爪魚橄欖沙律八爪魚超級軟腍,配以橄欖油,簡單好食😋🥩意式生牛肉片混合黑安格斯牛肉、茶樹菇、巴馬臣芝士等,經典意式前菜。🍕傳統烤圓形薄餅薄脆pizza鋪上大量火箭菜、24個月parma ham,仲有一大舊完整嘅burrata cheese,呢個配搭就咁睇已經夠煞食。切開即滲出流心芝士醬😍😍香滑嘅芝士加上少少鹹香嘅火腿,口感味道皆豐富👍🏻🦞龍蝦闊條麵Sharing plate,有原隻加拿大龍蝦,闊條麵al dente口感不錯,龍蝦雖啖啖肉但肉質較韌

🧀手工意大利芝士拼盤

🐙八爪魚橄欖沙律
八爪魚超級軟腍,配以橄欖油,簡單好食😋

🥩意式生牛肉片
混合黑安格斯牛肉、茶樹菇、巴馬臣芝士等,經典意式前菜。

🍕傳統烤圓形薄餅

🦞龍蝦闊條麵
Sharing plate,有原隻加拿大龍蝦,闊條麵al dente口感不錯,龍蝦雖啖啖肉但肉質較韌😅係全晚最為失色嘅菜式。

🍗招牌燒雞
原隻烤走地黃油雞非常大隻🤣先以鹽水醃製6小時,再以明火慢烤,我食咗雞胸部份,肉質都夠嫩滑juicy💦又少許油香又唔會太油膩。雞皮烤得夠油潤👏🏻

🐟風味燴鱈魚
好少可魚類菜式如此深得我歡心🥰魚肉嫩滑到不得了,幾近融化口中。鮮味就唔算好食到,但勝在完全唔腥👍🏻

🥩紅酒燴牛面頰
牛面頰燴到超級無敵腍身,一切即化😻😻融係口中嘅口感一流。加上濃郁嘅紅酒汁,無得輸😽

🥦橄欖油炒西蘭花

🍰甜品
甜品可以去出面嘅甜品櫃慢慢睇慢慢揀,款式又多又靚🤩大部分都係意式經典甜點,仲有gelato🍨Tiramisu好濕潤,好香咖啡酒味😙沾上開心果碎嘅脆筒唧入西西里檸檬餡,酸爽醒胃。拿破崙cream cake帶點士多啤梨醬都唔錯。其他大部份味道都幾好,不過大部份款式都有唔少cream比較膩,建議每人share少少已經好夠🤪

🥂白酒

人均消費:$650